GroenLinks Maassluis: ‘Vraagtekens bij preventief fouilleren’

07-09-2020 Politiek Redactie

MAASSLUIS – GroenLinks Maassluis zet vraagtekens bij de mogelijkheid de politie om preventief te fouilleren bij de drie metrostations en de directe omgeving. De fractie van de partij stelt daarom schriftelijke vragen aan het Maassluise college van burgemeester en wethouders.

,,Zijn er de afgelopen tijd op of bij de metrostations dan zoveel mensen aangetroffen met messen en wapens,” vraagt fractievoorzitter Raoul Kleijwegt aan het college. Verder wil de fractie weten of het vanwege de veiligheidssituatie wel noodzakelijk is om in Maassluis preventief fouilleren in te zetten. ,,En zo ja, in welke wijken speelt dat dan?” Verder vraagt Kleijwegt of er geen mogelijkheid is om minder zware maatregelen in te zetten.

GroenLinks haalt verder de groepswhatsapp van de politie Rotterdam-Rijnmond aan. ,,Daar kwamen racistische teksten naar voren,” schrijft Kleijwegt. ,,Zitten hier één of meerdere dezelfde agenten bij die hier dadelijk preventief gaan fouilleren? Zo ja, kunt u zich dan voorstellen dat wij hier onze vraagtekens bij hebben? Hoe wordt er gewaarborgd dat er niet etnisch geprofileerd wordt tijdens preventieve fouilleeracties?”

Ten slotte vraagt Kleijwegt of het terugdringen van wapens en messen de enige reden is om preventief fouilleren in te zetten en waarom deze maatregelen een halfjaar wordt ingezet.Gerelateerd