Overlast door jongeren in Vertowijk

27-05-2020 Politiek Redactie

MAASSLUIS – De bewonerscommissie Verto2 maakt zich zorgen over intimiderend en dreigend gedrag van een groep jongeren die regelmatig door de wijk trekt, blijkt uit een brief van de commissie aan het Maassluise college en de gemeenteraad. ,,Meer en meer beginnen wij ons als bewoners zorgen te maken over dit structurele gedrag waarbij wij machteloos moeten toezien hoe zich meer en meer een ‘bendevorming’ ontwikkelt, met alle gevolgen van dien voor Maassluis.”

De bewonerscommissie wijst in de brief op afgelopen vrijdag- op zaterdagnacht. ,,Er trok een groep van ruim zestien jongeren vanaf de Binnenstad richting Oleanderpark. Klinkers werden meegenomen, kapot gegooid en wellicht gebruikt om de ramen in te gooien bij de Montessorischool. Planten werden uit de aarde getrokken en bakken omgetrapt. Velen bewoners werden wakker maar niemand durfde naar buiten te gaan. Het bellen van 112 en het arriveren van de politie verliep tot grote ergernis van bewoners op niets uit.”

De bewonerscommissie wil allereerst van het college weten of deze groep jongeren gemonitord wordt door ‘gemeentelijke’ instanties. ,,Wij schrikken van de leeftijd van sommige jongeren, rond de 12-13 jaar. Juist in deze jonge leeftijdsgroep is het zaak om er ‘bovenop’ te zitten en te monitoren waar deze jongeren vandaan komen.”

Verder wil de commissie weten in hoeverre er een alternatief programma is aangeboden door WelzijnE25 aan zwervende kinderen op straat, zowel binnen als buiten de coronatijd. Bovendien constateert de bewonerscommissie dat bewoners van de Vertowijk klaagt dat er ‘weinig zichtbaarheid is van handhaving en politie’. Daarom vraagt de commissie wat de capaciteit van de politie en handhaving is in Maassluis en specifiek in de Vertowijk.

 Gerelateerd