Categorieën

Service

Alternatief programma op 4 en 5 mei

Alternatief programma op 4 en 5 mei
Nieuws

Alternatief programma op 4 en 5 mei

  • Redactie
  • 31-03-2020
  • Nieuws
Alternatief programma op 4 en 5 mei
MAASSLUIS – In Maassluis wordt, in verband met de coronamaatregelen, gezocht naar een alternatief programma voor de vrijheidsweek van 4 tot 10 mei. ,,Er wordt gekeken naar activiteiten die ondanks de maatregelen toch doorgang kunnen vinden.” Ideeën van Maassluizers zijn welkom!

Stichting Publieke Evenementen Maassluis en de Werkgroep 75 jaar Vrijheid staan voor een uitdaging: op zoek naar een alternatief programma voor de vrijheidsweek van 4 tot 10 mei. ,,Er wordt gekeken naar activiteiten waarbij geen publiek aanwezig is, maar die wel het vieren van vrijheid centraal hebben staan. Ook wordt gekeken naar de mogelijkheden om in het najaar een alternatief programma samen te stellen.”

Projectleider Gertjan van de Velden: ,,Helaas kunnen we niet voorkomen dat er evenementen niet door zullen gaan, zoals bijvoorbeeld de geplande vrijheidsbrunch en het onthaal van het Vrijheidsvuur uit Wageningen door AV Waterweg. Ook de vele concerten kunnen geen doorgang vinden. Voor een aantal andere activiteiten bekijken we of later in het jaar een datum gevonden kan worden.”

Alternatief programma

Op 4 en 5 mei kunnen alleen evenementen doorgaan waar geen publiek bij aanwezig is. Zo gaat de herdenking op 4 mei sober worden (zonder publiek) en wordt er op Bevrijdingsdag een vrijheidsconcert op het carillon gespeeld door Gerard de Waardt.

Volgens de organisatie is het niet zo dat alle activiteiten dit vrijheidsjaar als verloren moeten worden beschouwd. Zo waren er eerder dit jaar al de Holocaustherdenking op de markt met het onthullen van het Levenslicht monument en de excursie van de brugklassers naar Amsterdam. In het najaar staat de Furieade in het teken van 75 jaar Vrijheid.

Meedenken

Er wordt nog nagedacht over andere manieren om vrijheid actief te vieren. Chris Zweers van SPEM: ,,Het opnieuw plannen van activiteiten wordt nog een flinke uitdaging omdat we een druk najaar verwachten, en vooruitzichten vooralsnog onzeker zijn. Maar we gaan er zeker het beste van maken!”

Henny Wesselius (SPEM) vult aan: ,,En wat zou het mooi zijn als we als Maassluizers samen op  5 mei tóch een feestelijke stad van Maassluis kunnen maken! Vrijheid is immers juist nu een enorm actueel thema. Het zou prachtig zijn als we deze feestdag op een mooie manier kunnen vieren door - net als in mei 1945 - massaal de Nederlandse vlag uit te hangen!”

Heeft u nog ideeën voor het programma op 5 mei? Dan kunt u daarvoor terecht bij Stichting SPEM, die met de werkgroep samenwerkt. Voorwaarde is dat er geen publiek bij elkaar mag komen, dus eenvoudig is het zeker niet. Ideeën kunnen worden gestuurd naar [email protected].