Categorieën

Service

Avondklok komt er als Tweede Kamer ermee instemt

Avondklok komt er als Tweede Kamer ermee instemt
Nieuws

Avondklok komt er als Tweede Kamer ermee instemt

  • Redactie
  • 20-01-2021
  • Nieuws
Avondklok komt er als Tweede Kamer ermee instemt

Per direct maximaal één persoon op bezoek

MAASSLUIS - Er komt snel een avondklok, mits de Tweede Kamer daarmee instemt. Het wordt dan verboden om tussen half negen 's avonds en half vijf 's ochtends, zonder geldige reden, de straat op te gaan. Daarnaast wordt het bezoek in huis verder aan banden gelegd. Er mag nog maximaal één persoon op bezoek komen. Dat maakten demissionair premier Mark Rutte en demissionair minister Hugo de Jonge zojuist bekend op een persconferentie. De avondklok geldt in ieder geval tot 9 februari, de datum waarop de lockdown afloopt. Op overtreding van de avondklok is een boete gezet van 95 euro.

Invoering van de avondklok leidt in Nederland tot veel protesten en bezwaren. Opvallend want hij werd eerder zonder noemenswaardige tegenstand ingevoerd in bijvoorbeeld België, Duitsland, Frankrijk en Spanje ,,Het is een heftige maatregel'', zei demissionair Minster-President Rutte. ,,Niemand wil het, niemand staat erbij te juichen.''

Er zijn meer aanvullende maatregelen aangekondigd om de dreiging van de Britse variant van het coronavirus het hoofd te bieden. Zo gaat het maximum aantal bezoekers tijdens een uitvaart vanaf maandag terug van honderd naar vijftig. Reizigers die vanuit landen met een hoog risico naar Nederland komen, moeten vanaf zaterdag een sneltest doen. Ze moesten al een negatieve PCR-test kunnen tonen. Ook komt er een quarantaineplicht van tien dagen voor reizigers in plaats van een dringend advies. Daar komt controle op. Zolang dat laatste nog niet is geregeld, komt er een vliegverbod vanuit het Verenigd Koninkrijk, Zuid-Afrika en alle landen in Zuid-Amerika.