Categorie├źn

Service

Basisscholen en kinderopvang vanaf 11 mei weer open

Basisscholen en kinderopvang vanaf 11 mei weer open
Onderwijs

Basisscholen en kinderopvang vanaf 11 mei weer open

  • Redactie
  • 21-04-2020
  • Onderwijs
Basisscholen en kinderopvang vanaf 11 mei weer open
MAASSLUIS/NEDERLAND – Basisscholen en de kinderopvang mogen vanaf 11 mei weer open. Dat maakte premier Mark Rutte vanavond bekend tijdens een persconferentie. De openstelling van de scholen en opvang moet maatwerk worden dat in overleg met de medezeggenschapsraden tot stand komt.

Rutte en de regering zien een systeem voor zich waarbij kunnen de kinderen de helft van de tijd naar school gaan. De buitenschoolse opvang volgt het ritme van de scholen. ,,Kinderdagverblijven, gastouderopvang en speciaal onderwijs gaan helemaal open”, aldus de premier zojuist in Den Haag.

Hij lichtte toe dat de regering denkt dat dit verantwoord is. ,,Jonge kinderen raken minder snel besmet. Het ziekterisico voor deze groep is gering.” Tegelijkertijd is anderhalve meter afstand houden voor deze groep niet realistisch. Het weer openstellen van de scholen zal nauwelijks druk leggen op het openbaar vervoer en het wegverkeer, terwijl het tegelijkertijd ‘het leven van ouders gemakkelijker maakt’.

Als onderdeel van de verruiming van de mogelijkheden om open te gaan, krijgen leerkrachten en mensen in de opvang dezelfde testmogelijkheden op aanwezigheid van het coronavirus in hun lichaam in mensen in de zorg. ,,Mensen die wegens ziekte in de risicogroep vallen hoeven uiteraard niet voor de groepen met kinderen te staan.” En: ,,Uiteraard geldt dat leerkrachten en kinderen met klachten thuisblijven.”

In Scandinavië zijn scholen als opengesteld. ,,We volgen nauwgezet hoe het daar gaat en ook hier. Op grond daarvan bekijken we of volledige openstelling ergens in de komende weken mogelijk is.” Middelbare scholen worden nog niet opengesteld. Maar: ,,We vragen het voortgezet onderwijs zich voor te bereiden op de ‘anderhalvemeterschool’ en gaan ervan uit dat dit per 1 juni kan.”