Categorieën

Service

Beeldenstorm: Wat doen we met Abraham Kuyper?

Beeldenstorm: Wat doen we met Abraham Kuyper?
Nieuws

Beeldenstorm: Wat doen we met Abraham Kuyper?

  • Redactie
  • 16-06-2020
  • Nieuws
Beeldenstorm: Wat doen we met Abraham Kuyper?
MAASSLUIS – Bij demonstraties in binnen– en buitenland tegen racisme liggen ook straatnamen en standbeelden onder vuur; daarbij wordt het verleden van veel vaderlandse historische figuren aangehaald en in verband gebracht met onder meer slavernij en onderdrukking. Afgelopen week ontving het college en de gemeenteraad in Maassluis een brief met daarin een schets van het leven van één van Maassluis bekendste ‘zonen’, Abraham Kuyper, wiens standbeeld onlangs nog herplaatst is op het Marelplein. Moet nu dat standbeeld eigenlijk verdwijnen?

Dominee, premier, naaktloper, oprichter van de Vrije Universiteit in Amsterdam, tegenstander van het vrouwenkiesrecht, verkoper van koninklijke onderscheidingen en nog veel meer; Kuyper leidde een turbulent leven en heeft hieraan en ook aan het premierschap geen schone handen overgehouden. Temeer omdat mede onder zijn verantwoording in het voormalige Nederlands Indië de nodige slachtpartijen onder de bevolking plaatsvonden door Nederlandse militairen.

De briefschrijver vertelt geen voorstander te zijn van een beeldenstorm, maar pleit aan het eind van zijn betoog wel voor een plaquette bij het beeld van Kuyper. Het wachten is nu op een antwoord van de politiek.