Categorieën

Service

Belastingdienst waarschuwt voor nepberichten

Belastingdienst waarschuwt voor nepberichten
112

Belastingdienst waarschuwt voor nepberichten

  • Redactie
  • 07-05-2021
  • 112
Belastingdienst waarschuwt voor nepberichten
REGIO/MAASSLUIS – De Belastingdienst waarschuwt voor internetcriminelen die nepberichten versturen.  Ook in Zuid-Holland proberen zij via valse e-mails, sms’jes en WhatsAppberichten geld van slachtoffers afhandig te maken.

Deze vorm van internetfraude wordt ook wel ‘phishing’ genoemd en komt steeds vaker voor. In heel 2020 ontving de Belastingdienst ruim 160.000 meldingen over frauduleuze phisingmails, sms’jes en WhatsAppberichten. In 2017 waren dit er nog geen 8.000.

Openstaande schuld

Duizenden Nederlanders troffen onlangs een nepmail met als onderwerp ‘Aanmaning van de Belastingdienst in uw Berichtendienst op Mijn Overheid’ in hun mailbox aan. Inclusief een linkje die leidde naar een iDeal-pagina waarop je in enkele klikken de schuld kon betalen. ,,De pagina was net, er zat geen bericht in de Berichtenbox op Mijn Overheid. Toch werden meerder mensen misleid.” De Belastindienst benadrukt nooit sms’jes, Whatsappberichten of e-mails te versturen waarin wordt gedreigd met inbeslagname of een deurwaarder als je niet onmiddellijk via een overboeking wordt betaald.

Zo herken jij een nepbericht

Internetcriminelen gaan steeds geraffineerder te werk, erkent ook de Belastingdienst. Gelukkig kun je phishingmails, -sms’jes en WhatsAppberichten met deze tips herkennen.

  • Check het e-mailadres. Vaak is dat de eerste manier waaraan je herkent of de afzender echt is.
  • Klik niet direct op links, maar check eerst of de informatie klopt. Dit geldt ook voor het downloaden en openen van bijlagen. Het bestand kan malware bevatten.
  • Geef geen informatie weg. De Belastingdienst vraagt nooit naar je persoonlijke gegevens. Zij voegen ook geen inloglinks toe.
  • Bel met de BelastingTelefoon als je twijfelt via 0800 0543. Of check je Berichteninbox op MijnBelastingdienst.
  • Controleer op de website van de Belastingdienst of het bankrekeningnummer van de Belastingdienst is.
  • Check het taalgebruik. Komt het overeen met eerdere berichtgeving die je van de Belastingdienst hebt ontvangen?
  • Check op belastingdienst.nl/security hoe je onveilige situaties kunt melden met betrekking tot internetcriminaliteit uit naam van de Belastingdienst.

Phisingmail

Ontvang je een phishingbericht uit naam van de Belastingdienst? Laat het de Belastingdienst weten en stuur het bericht, bijvoorbeeld met een screenshot, door naar [email protected]. Zo help jij de Belastingdienst om internetcriminelen een stap voor te blijven.