Chauffeurs boos op RET om roosters
- Redactie
- 15-05-2025
- Nieuws

MAASSLUIS - Chauffeurs van de RET zijn boos op hun werkgever, omdat die sinds 5 mei nieuwe roosters hanteert die in strijd zouden zijn met eerdere afspraken en ook die in de cao.
Verder worden individuele afspraken met buschauffeurs aan de kant geschoven. Door deze veranderingen komt de werk-privébalans verder onder druk te staan, zo stelt vakbond FNV. "Werknemers van het Rotterdamse vervoersbedrijf RET zijn woest en de onrust onder hen neemt toe."
“Ik snap die boosheid heel goed,” zegt Oguz Sükür van FNV Streekvervoer. “Een flink aantal chauffeurs spreekt al over acties. Ze pikken de autoritaire houding van hun directie niet langer.”
RET hanteert twee cao’s: één voor chauffeurs in dienst vóór 2012 (cao RET) en één voor wie erna is begonnen (cao OV). Dat verschil ontstond na de overname van het streekvervoer in 2012, naast het bestaande stadsvervooer, aldus de bond. Sindsdien zijn de stads- en streekdiensten in de praktijk gemengd, maar de cao’s bestaan naast elkaar. Volgens FNV kiest de directie selectief bepalingen uit beide cao’s, wat altijd in het nadeel van de chauffeurs uitpakt.
Sükür: "Voor een reiziger maakt het niet uit wie er achter het stuur zit, maar voor de buschauffeur is er wel verschil. En daar heeft de directie lak aan. Die pakt regels uit de ene cao en past die toe op de chauffeurs die onder de andere cao vallen en dat is altijd in het nadeel van de chauffeurs." Sommige afspraken over de roosters zijn in de cao RET (stadsvervoer) soepeler, maar die worden nu zonder pardon ook op de streekvervoer-buschauffeurs toegepast. Maar de extra toeslagen en vergoedingen die hun collega’s van stadsvervoer krijgen, daar hebben ze dan weer geen recht op.
Een enquête van de FNV laat zien dat 84 procent van de streekvervoerchauffeurs stress ervaart door het nieuwe rooster. 78 procent zegt dat hun werk-privébalans is verslechterd.
Sükür: "De RET moet de werknemers serieus nemen en de roosters aanpassen zoals is afgesproken in de cao OV." Als het vervoersbedrijf dat niet doet sluit de vakbond acties niet uit.