Categorieën

Service

College wil stedenband met Hatvan beëindigen

College wil stedenband met Hatvan beëindigen
Politiek

College wil stedenband met Hatvan beëindigen

  • Redactie
  • 23-03-2023
  • Politiek
College wil stedenband met Hatvan beëindigen
MAASSLUIS – Het Maassluise college van burgemeester en wethouders wil de stedenband met het Hongaarse Hatvan per 1 januari 2024 beëindigen. Het voorstel wordt dinsdagavond 28 maart voorgelegd aan de gemeenteraad.

De politieke ontwikkelingen in Hongarije zijn doorslaggevend voor het college om de formele stedenband te beëindigen. ,,In 2023 is de politie situatie in Hongarije nog steeds zorgelijk”, aldus het college. ,,Onder premier Viktor Orbán heeft de Hongaarse regering diverse maatregelen genomen die de democratische rechtstaat ernstig hebben aangetast. De beperking van democratie, onafhankelijke rechtspraak, vrijheid van meningsuiting, LHBTI-rechten en het maatschappelijk middenveld door de Hongaarse regering zijn zorgelijk. Onder meer de Europese Commissie en de Nederlandse regering constateren dat de Hongaarse regering de democratie en rechtstaat blijven beperken.”

Stichting Stedenband Maassluis-Hatvan

De gemeente heeft het bestuur van Stichting Stedenband Maassluis-Hatvan gevraagd of zij ook zonder formele stedenband uitwisselingen zouden kunnen blijven organiseren. ,,Het bestuur van de stichting heeft echter het voornemen zelf de stichting op te heffen als de formele stedenband stopt. Zij verwachten dat de verenigingen in Hatvan minder interesse zullen hebben in uitwisselingen als de formele stedenband stopt, omdat in Hongarije de lokale overheid een grote rol heeft in het verenigingsleven.”

Het voorstel om de formele stedenband met Hatvan per 1 januari 2024 te beëindigen, wordt dinsdag 28 maart voorgelegd aan de gemeenteraad.