Categorie├źn

Service

DCMR zet oliebedrijf BP in Botlek onder verscherpt toezicht

DCMR zet oliebedrijf BP in Botlek onder verscherpt toezicht
Nieuws

DCMR zet oliebedrijf BP in Botlek onder verscherpt toezicht

  • Redactie
  • 31-03-2021
  • Nieuws
DCMR zet oliebedrijf BP in Botlek onder verscherpt toezicht
REGIO - De DCMR heeft namens de provincie Zuid-Holland de raffinaderij van BP in de Botlek onder verscherpt toezicht gesteld. Aanleiding zijn enkele ernstige incidenten, een zware overtreding die tijdens een inspectie is geconstateerd en de manier waarop het bedrijf met deze zaken is omgegaan, aldus de milieudienst.

Een van de incidenten was een lekkage van waterstoffluoride vorig jaar, Eerder dit jaar was er een stroomstoring in de controlekamer, waarop een klachtengolf volgde over een zwavel-/petroleumgeur bij het weer opstarten van enkele installaties. Verder is een zware overtreding geconstateerd met betrekking tot koel- en blusleidingen van enkele gasopslagbollen. Dit werd door DCMR Milieudienst Rijnmond geconstateerd tijdens een Brzo-inspectie in september afgelopen jaar.

Het oordeel van de milieudienst over de reactie van de oliemaatschappij liegt er niet om. “De houding en het gedrag van BP tijdens inspecties en bij de afhandeling van incidenten geven de provincie en DCMR niet het vertrouwen dat incidenten in de toekomst worden voorkomen. Opgevraagde informatie en documenten komen moeizaam beschikbaar en bij incidenten krijgen inspecteurs geen of minimaal toegang tot de controlekamer.”

Via verscherpt toezicht willen de provincie en de DCMR de naleving en het gedrag van BP weer op het gewenste niveau krijgen. “De DCMR zal een verdiepend gedragsonderzoek veiligheidscultuur uitvoeren, zoals gebruikelijk bij verscherpt toezicht.” Ook zal de dienst extra en verdiepende inspecties uitvoeren op onder andere de koel- en blusinstallaties en onderhoudssystemen.