Categorieën

Service

Gemeente wil actie ondernemen tegen opgevoerde fatbikes

Gemeente wil actie ondernemen tegen opgevoerde fatbikes
Politiek

Gemeente wil actie ondernemen tegen opgevoerde fatbikes

  • Redactie
  • 20-06-2024
  • Politiek
Gemeente wil actie ondernemen tegen opgevoerde fatbikes

MAASSLUIS - De gemeente Maassluis wil actie ondernemen tegen opgevoerde fatbikes. Dat bleek dinsdagavond 18 juni tijdens het actualiteitenhalfuur van de gemeenteraadsvergadering.

Het onderwerp werd aangekaart door Paul Luijnenburg van de PvdA Maassluis. ,,De hummer onder de e-bikes: te groot, te zwaar en asociaal gedrag van de bestuurders. We hebben het over de fatbikes”, begint het raadslid zijn betoog. ,,Kinderen van onder de tien jaar oud die over de stoep scheuren en volwassenen die hetzelfde doen over de fietspaden. Totale wetteloosheid. Terwijl de landelijke overheid nog op de handen zit, zien we sommige gemeentes in actie komen.” En dat ziet het raadslid graag ook in Maassluis gebeuren.

Het raadslid wil graag van burgemeester Jack de Vries of de gemeente een lik-op-stukbeleid gaat voeren en wat de gemeente gaat doen om dringend aandacht te vragen voor deze problemen in Den Haag.

De burgemeester herkent de problematiek. ,,Vorige week donderdag zat ik op de Markt even een drankje te doen en ik verbaasde mij erover wat er allemaal voorbij suisde. Ik zat veilig achter mijn tafeltje maar de ober, die ook moest bedienen op het middenplein, was af en toe zijn leven niet zeker. En dan denk je: ze komen één keer voorbij en dan is het klaar, maar dezelfde ‘gassies’ kwamen gedurende het half uur dat ik daar zat, vijf keer voorbij. Het gevoel van onveiligheid dat dat teweeg brengt, deel ik helemaal.”

De Vries noemt cijfers: 50 procent van de slachtoffers van fatbikes zijn onder de veertien jaar oud. En van die 50 procent komt 25 procent van de jongeren op de eerste hulp terecht met hersenletsel. ,,Los van de schade die zij anderen aan kunnen doen wordt er ook heel veel schade aan jongeren berokkend”, aldus De Vries. Daarom heeft de burgemeester het onderwerp al geagendeerd bij het veiligheidsoverleg.

,,We hebben te maken met opgevoerde fatbikes die we moeten aanpakken. Ik ben in overleg met politie en boa’s wat we aan handhaving kunnen doen.” Daarnaast trek de burgemeester graag met de raad op om het probleem aan te kaarten in Den Haag.

Jesse de Jong van D66 Maassluis wijst de burgemeester erop dat er al rollerbanken voor het testen van fatbikes bestaan. ,,De suggestie van D66: ‘er zijn inderdaad al rollerbanken, zorg dat die naar Maassluis komen’, daar ga ik mijn best voor doen.”