Categorieën

Service

Historische Avond over de Geestlijn

Historische Avond over de Geestlijn
Uit

Historische Avond over de Geestlijn

  • Redactie
  • 25-10-2021
  • Uit
Historische Avond over de Geestlijn

Foto: Historische Vereniging Maassluis

MAASSLUIS – De Historische Vereniging Maassluis organiseert op donderdag 4 november een Historische Avond over de Geestlijn in Theater Koningshof.

Vanaf de jaren vijftig van de vorige eeuw bepalen de coasters van Waling van Geest & Zonen het economisch beeld van de Maassluise haven. Aan de kade liggen afwisselend de coasters Geeststroom, Geestdijk, Geestdam, Geestsluis, Geestdiep en Geestduin in afwachting van de lading groenten voor de Engelse markt. Vrachtwagens en goederenwagons uit het Westland rijden af en aan. Stuwadoors zijn druk in de weer om de kistjes met Westlandse producten op de rollenbanden te zetten en in het ruim te stuwen. Op de terugweg worden Engelse koeien, stieren en schapen meegenomen voor veehandelaar J. Buitelaar en Zn.

Voor veel Maassluizers een bekend beeld. Maar niet iedereen weet dat de zonen van Waling van Geest, t.w. Jan, Maarten en Leendert, al vanaf de jaren dertig van de vorige eeuw de Geestvloot flink hebben uitgebreid en een enorm imperium in Engeland en de Bovenwindse Eilanden hebben opgezet. Eerst van eigen kwekerijen van bloembollen, later gevolgd door Van Geest-Industries o.m. voor verhandeling van groente, fruit en bananen, waaronder ook eigen plantages. In de jaren zestig wordt de Geestvloot uitgebreid met vracht- en passagiersschepen, ook wel ‘Bananenjagers’ genoemd. Deze koelschepen onderhouden een lijn met de Bovenwindse Eilanden.

Peter Smit, oud-gemeentearchivaris van Westland, neemt u aan de hand van vele afbeeldingen mee in de rijke historie van Waling van Geest en Zonen, Geest Line en Geest North Sea Line B.V. In het bijzonder wordt nader ingegaan op de activiteiten en ontwikkelingen in Maassluis, Engeland en de Bovenwindse Eilanden.

Herhaling

Omdat de capaciteit in september nog beperkt was, wordt dezelfde lezing nu herhaald. Iedereen is welkom, ook niet-leden van de Historische Vereniging Maassluis. ,,Als u onze vereniging een goed hart toedraagt, stellen we het natuurlijk op prijs als u besluit op die avond lid te worden.” Aanmelden voor de avond is niet nodig. De QR-code van de Coronacheck-app tonen bij de entree van de Koningshof is verplicht.

Lezing Geestlijn - Theater Koningshof
Donderdag 4 november, 20.00 uur