Categorieën

Service

Inspectie grijpt in bij hulpverlener Vlaardings pleegmeisje

Inspectie grijpt in bij hulpverlener Vlaardings pleegmeisje
Nieuws

Inspectie grijpt in bij hulpverlener Vlaardings pleegmeisje

  • Redactie
  • 14-05-2025
  • Nieuws
Inspectie grijpt in bij hulpverlener Vlaardings pleegmeisje

De woning in de Madoerastraat had een 'thuis' moeten zijn maar bleek een 'house of horrors'.

MAASSLUIS - De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) heeft de stichting Enver onder verscherpt toezicht geplaatst. Aanleiding is de ernstige mishandeling van een pleegmeisje uit Vlaardingen, waarbij Enver volgens de inspectie ernstig tekortgeschoten is. Uit aanvullend onderzoek blijkt bovendien dat er ook bij andere pleegkinderen risico’s bestaan.

De zaak rond het mishandelde meisje leidde eerder dit jaar tot een vernietigend rapport van de IGJ. Op basis daarvan stond Enver al onder geïntensiveerd toezicht. Nu blijkt dat de problemen bij de organisatie structureel zijn, kiest de inspectie voor zwaardere maatregelen. 

Volgens de IGJ zijn op meerdere punten verbeteringen nodig. Enver krijgt negen maanden de tijd om de tekortkomingen aan te pakken. Dat is langer dan gebruikelijk, maar volgens de IGJ noodzakelijk. Het verscherpt toezicht houdt onder meer in dat de inspectie onaangekondigde controles kan uitvoeren en voortgangsrapportages opvraagt.

Serieuze knelpunten

Hoewel medewerkers van Enver volgens de IGJ betrokken zijn en het beste voor hebben met de pleegkinderen, zijn er serieuze knelpunten. De werkdruk is hoog, veiligheidsrisico’s worden onvoldoende gesignaleerd en de dossiervoering is ondermaats. Hoewel er richtlijnen bestaan, worden die onvoldoende nageleefd.

De inspectie spreekt wel vertrouwen uit in de verbetercapaciteit van de organisatie. Enver heeft actief meegewerkt aan het onderzoek en inmiddels een interim-bestuurder aangesteld om de verbeteringen te coördineren. Enver erkent de problemen en zegt de noodzakelijke veranderingen met urgentie aan te pakken. De organisatie waardeert het dat de IGJ hen negen maanden de tijd geeft om de situatie te verbeteren.

De stichting richt zich op vijf verbeterpunten, met als belangrijkste het verbeteren van de dossiervorming. Dat moet niet alleen de kwaliteit en veiligheid van de zorg verbeteren, maar ook de samenwerking binnen en buiten de organisatie versterken. De IGJ noemt dit een positieve ontwikkeling.