Categorie├źn

Service

Ja-Ja sticker wordt per 1 oktober ingevoerd

Ja-Ja sticker wordt per 1 oktober ingevoerd
Nieuws

Ja-Ja sticker wordt per 1 oktober ingevoerd

  • Redactie
  • 04-06-2021
  • Nieuws
Ja-Ja sticker wordt per 1 oktober ingevoerd
MAASSLUIS – Inwoners van Maassluis krijgen per 1 oktober geen ongeadresseerde reclamefolder meer wanneer er geen sticker op de brievenbus zit. Vanaf dat moment wordt namelijk de ‘Ja-Ja sticker’ ingevoerd in onze stad.

Alleen inwoners van Maassluis die een gratis verkrijgbare Ja-Ja sticker op de brievenbus plakken, ontvangen vanaf 1 oktober nog ongeadresseerde reclamefolders. Het college voert hiermee een motie uit die in november 2019 aangenomen werd. Met de invoering van de sticker wil het Maassluise college de hoeveelheid papier terugdringen. Er wordt daarbij een uitzondering gemaakt voor huis-aan-huisbladen.

Jurdische procedures

Oorspronkelijk zou de sticker per 1 juli 2020 ingevoerd worden, maar daar was de Vereniging van Mail Distributiebedrijven (MailDb), die met elkaar zorgen voor de reclamefolders in uw brievenbus, niet blij mee. Volgens de vereniging moest een overgangstermijn van 20 maanden worden gehanteerd. Diverse verspreiders van reclamedrukwerk hebben de afgelopen jaren tegen diverse gemeenten juridische procedures aangespannen. Zo hebben rechters in zaken tegen Den Haag en Rotterdam uitgesproken dat een overgangstermijn van 20 maanden niet nodig is.

Afvalstoffenverordening

Omdat MailDb volgens het college niet wil meewerken aan een laagdrempelige invoering van de Ja-Ja sticker, is het nodig de regels in de afvalstoffenverordening vast te leggen. ,,Met het invoeren van een Ja-Ja sticker kiest de gemeente ervoor om andere regels te hanteren. Om deze regels een formele juridische grondslag te geven, moeten ze worden opgenomen in de afvalstoffenverordening”, aldus het college.  Omdat eerst deze verordening moet worden aangepast en de gemeenteraad akkoord moet geven, kan de sticker per 1 oktober 2021 worden ingevoerd.

Stickers

In de nieuwe situatie, vanaf 1 oktober, gaat het er als volgt uitzien:

Geen sticker = Geen reclame, wel huis-aan-huisbladen
Nee-Ja sticker = Geen reclame, wel huis-aan-huisbladen
Ja-Ja sticker = Wel reclame, wel huis-aan-huisbladen
Nee-Nee sticker = Geen reclame, geen huis-aan-huisbladen.