Categorieën

Service

Kunstwerk van de Maand april: DAG en NACHT

Kunstwerk van de Maand april: DAG en NACHT
Uit

Kunstwerk van de Maand april: DAG en NACHT

  • Jan Buijsse
  • 28-03-2022
  • Uit
Kunstwerk van de Maand april: DAG en NACHT

Fotografie: Nel Wilkes

MAASSLUIS - Bovenop een liftschacht van een flatgebouw heeft kunstenaar Toine Horvers een bijzonder lichtkunstwerk gemaakt. Heel vernuftig heeft hij met ledverlichting gewerkt zonder dat bedrading, lampen of iets dergelijks te zien zijn.

Je moet weten dat het er is, anders zie je het niet, omdat het heel hoog, eigenlijk verstopt is. Ga toch maar kijken; het is zeker de moeite waard. Het kunstwerk bevindt zich op het gerenoveerde complex op de hoek van de Westlandseweg, de Maasdijk en de Peter van Anrooylaan. Daar staat op de liftschacht een rechthoekige staalconstructie waarin een woord lijkt te zweven: DAG en als het donker wordt, wordt dit langzaam vervangen door NACHT. Roodgloeiend overdag en hemelsblauw bij nacht. De kunstenaar zegt erover: ,,Zonnegloed en maneschijn, ochtendgloren en avondschemer, de dageraad en de nacht die valt." In zijn werk heeft dan ook de wisseling van licht en donker altijd een belangrijke rol gespeeld.

Hoe het allemaal verder met led, kristalglas en meer is uitgevoerd is uitgebreid te lezen op http://www.crmmaassluis.nl/kunstwerk/dag-en-nacht/ Heel handig om dit tevoren te raadplegen. Locaties van kunstwerken in de openbare ruimte zijn te vinden op www.maassluis.nl/kunstwerkenkaart.

Wat vinden Maassluizers van het kunstwerk?
Dat veel mensen het kunstwerk niet is opgevallen blijkt ook uit de gevraagde commentaren. Vrijwel niemand had het ooit gezien. Want als je met je boodschappen thuiskomt, heb je waarschijnlijk geen zin om naar boven te kijken. Daarom wordt onder andere opgemerkt dat het beter op zijn plaats was geweest in de hal van het complex. Wel is de algemene mening dat, als je het dan ziet, het een fraai kunstwerk is.

Jeugdige Maassluizers merken heel verrassend op dat het ook handig is voor mensen die niet uit Nederland komen, om zo te weten dat als de zon schijnt het DAG is en als de zon onder is dat het NACHT is. Ook vraagt een jeugdige commentator zich af of mensen in China dit kunstwerk gebruiken om te weten of het hier Dag of Nacht is. Voorts wordt opgemerkt dat het mooi is dat dit soort kunstwerken er zijn. En, heel praktisch, misschien wat onderhoudsgevoelig. Als kunstwerk van de maand kan het helpen dat meer mensen dit gaan zien, vooral bij avond.

Het is in ieder geval eigentijds en verrassend door de eenvoud; het gebruik van kunstlicht zie je niet vaak in kunstobjecten in de buitenruimte.

Kunstwerk van de Maand
De werkgroep Kunstwerk van de Maand zet iedere maand een ander kunstwerk in de openbare ruimte in de schijnwerpers. Maassluis heeft veel kunst, maar dit is niet altijd breed bekend.