Maassluis koopt gezondheidsgebouw De Vloot
- Redactie
- 04-09-2024
- Gezond
MAASSLUIS - De gemeenteraad van Maassluis is akkoord met de aankoop van het oude gezondheidsgebouw De Vloot. Het pand staat leeg sinds de nieuwe polikliniek van Franciscus Gasthuis & Vlietland opende in De Vlootschouwer aan De Vloot 210. Gemeente Maassluis wil hier graag een woonvorm realiseren voor mensen die zorg nodig hebben. In de plint is er ruimte voor maatschappelijke functies.
Het voormalige, inmiddels leegstaande, gezondheidsgebouw is nu nog eigendom van Stichting Gezondheidsgebouw Maassluis (SGM). Het bestuur heeft zelf geen behoefte het gebouw te herontwikkelen en wil het complex verkopen aan een geïnteresseerde partij. De stichting wordt na verkoop opgeheven. Een poging tot verkoop aan een derde partij is eerder mislukt en daarom staat het gebouw nog steeds te koop.
Grote maatschappelijke waarde
Vanwege de grote maatschappelijke waarde van de locatie en omdat de hele omgeving al een maatschappelijke invulling heeft, wil gemeente Maassluis het gebouw graag verwerven. Na aankoop kan de gemeente als eigenaar besluiten wat er op deze plek gerealiseerd wordt. De gemeente is van plan het pand te slopen en hier een woonvorm voor zorgbehoevenden te realiseren met in de plint ruimte voor maatschappelijke functies, zoals een huisarts, tandarts en fysiotherapeut.
“Wij hebben als gemeente de taak om voldoende woningen te realiseren, in een tijd waarin de vergrijzing alleen maar toeneemt. Voor specifiek zorgbehoevenden en andere bijzondere doelgroepen is dat extra belangrijk”, weet wethouder Sjoerd Kuiper, die onder andere ruimtelijke ordening en volkshuisvesting in zijn portefeuille heeft. “Dit is een uitgelezen kans om woningen voor mensen met zorg te realiseren die passen in de ontwikkeling van woonservicezone de Vloot. We nemen met deze aankoop de regie in eigen handen.”
Haalbaarheidsonderzoek positief
De gemeente heeft een haalbaarheidsonderzoek laten uitvoeren voor diverse woonzorgconcepten. Uit dit onderzoek komt naar voren dat het zowel financieel als ruimtelijk mogelijk is om op deze locatie een dergelijk plan uit te werken en tot realisatie te brengen.
Volgens wethouder Kuiper was het de afgelopen jaren niet gebruikelijk dat een gemeente dit soort ‘aankopen’ deed, er werd veel aan de markt over gelaten. Maar die markt pakt vaak de maatschappelijke projecten, waar minder aan verdiend kan worden, niet op. Er is ook een aantal risico’s verbonden aan de aankoop, want als eigenaar van de grond en het gebouw is gemeente Maassluis ook verantwoordelijk voor mogelijke tegenvallers, bijvoorbeeld de aanwezigheid van asbest, bodemvervuiling en langlopende procedures.
“De aankoop is dus bijzonder. Maar we beogen hiermee een maatschappelijk doel te verwezenlijken. Het is mooi dat de gemeenteraad unaniem het voorstel van het college steunt”, aldus Kuiper.
Snel partij selecteren
Gemeente Maassluis gaat het besluit nu eerst delen met betrokken partijen, zorgverzekeraar DSW en geïnteresseerde zorgorganisaties en ontwikkelaars. Via een zogenoemde tender hoopt zij zo snel mogelijk een partij te kunnen selecteren. Ook wordt nagedacht hoe het participatietraject in te richten om input te ontvangen van betrokkenen, belanghebbenden en omwonenden.