Categorieën

Service

Maassluis telt relatief weinig eeuwelingen

Maassluis telt relatief weinig eeuwelingen
Nieuws

Maassluis telt relatief weinig eeuwelingen

  • Redactie
  • 20-09-2023
  • Nieuws
Maassluis telt relatief weinig eeuwelingen

Vier mensen in Maassluis zouden het kunnen proberen...; scène uit de film 'De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween'

MAASSLUIS - Vier honderdjarigen telde Maassluis op 1 januari. Dat laat het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) weten.

Daarmee loopt Maassluis relatief gezien niet over van eeuwelingen. Per duizend inwoners van tachtig jaar (1841 in totaal) en ouder telt Maassluis 2,2 honderdjarigen. In Vlaardingen ligt dit promillage op 3,1, in het Westland op 3,6, in Rotterdam op 4,7 en in Schiedam op vijf.

De zilte natuur van de Waddeneilanden lijken de beste bestaansgrond voor een super lang leven: Vlieland is recordhouder, met 14,9 honderdjarigen op duizend inwoners. Schiermonnikoog volgt als goede tweede, met 13,7/1000; Terschelling is nummer drie: 9,9/1000.

Op het ‘vasteland’ is volgens de cijfers van het CBS in Zeeland - ook zilt - het beste toeven voor wie echt oud wil worden. In het Zeeuwse Kapelle zijn 8,4 eeuwelingen per duizend inwoners te vinden. In Hulst is dit 7,6, in Bloemendaal 7,4, net als in Lelystad. In Borsele, ook Zeeland, geldt een promillage van 7,3, in Wageningen 6,5, in Veendam 5,9, in Baarn 5,8, in Dongen 5,7, in Hof van Twente en in Uithoorn, Noord-Beveland, Schouwen-Duiveland 5,5, in Buren 5,4, in Enkhuizen 5,2 en de gemeenten Bernheze, Heerde Zandvoort en Weststellingwerf sluiten de rijen met steden en dorpen waar relatief meer honderdjarigen wonen dan in Schiedam, dat het dus relatief goed doet.

Gemiddeld wonen er per Nederlandse gemeente 2,9 honderdplussers per duizend tachtigplussers. In 21 van de 342 gemeenten woonden begin 2023 helemaal geen honderdplussers. Onder meer in Vaals, Reusel-De Mierden, Baarle-Nassau, Alphen-Chaam, Bergen (L), Oisterwijk, Nieuwkoop, Culemborg, Lisse, Alblasserdam, Nieuwegein en Veldhoven heeft de burgemeester geen werk aan het feliciteren van de honderdjarigen.

In heel Nederland waren er op 1 januari 2 572 mensen van honderd jaar en ouder. Daarvan leven er het meest in Rotterdam: 122. Ook in Den Haag leven opvallend genoeg meer honderdjarigen dan in de grootste Nederlandse stad, Amsterdam: 91 om 83.

Er zijn nu ruim tweemaal zoveel eeuwelingen als twintig jaar geleden, zo stelt het CBS.

De afgelopen tientallen jaren nam het aantal honderdplussers bijna elk jaar toe. In de afgelopen drie jaar waren er iets meer dan 2 500 honderdplussers. Van de 2 572 honderdplussers op 1 januari 2023 was het overgrote deel vrouw (2 172). Het CBS verwacht dat het aantal honderdplussers vanaf 2025 verder zal stijgen en dat er in 2040 meer dan vijfduizend eeuwelingen zijn. Dat er steeds meer honderdplussers zijn komt doordat er meer kinderen worden geboren en ouderen steeds langer leven.