Categorieën

Service

Maassluizers zuiniger met gas

Maassluizers zuiniger met gas
Nieuws

Maassluizers zuiniger met gas

  • Redactie
  • 30-11-2023
  • Nieuws
Maassluizers zuiniger met gas

MAASSLUIS - In 2022 verbruikten Nederlandse woningen bijna 22 procent minder gas dan een jaar eerder. Vooral in enkele Noord- en Zuid-Hollandse gemeenten daalde het aardgasverbruik sterk. In minder stedelijke gebieden, vooral in het noorden en oosten van het land, daalde het verbruik minder sterk. Dit meldt het CBS vandaag op basis van nieuwe cijfers.

In 2022 nam het gemiddelde aardgasverbruik per woning met 270 kubieke meter af tot 980 kubieke meter, een daling van 21,6 procent ten opzichte van een jaar eerder. Deze landelijke daling in het gemiddelde jaarverbruik van particuliere woningen komt voor circa de helft door het warmere weer in 2022. Ook zuiniger stookgedrag van huishoudens en aardgasbesparende maatregelen in (nieuwbouw)woningen spelen mee.

In Maassluis stoken we nog net wat zuiniger dan wat er ‘gemiddeld’ wordt gemeld; per particuliere woning is de daling 24,5%! Ook bij onze buren doen ze het goed. In Schiedam heeft te maken met een afname van 22% en in Vlaardingen was de daling 22,2%.

Gemeenten met relatief veel vrijstaande woningen hebben een hoger gemiddeld aardgasverbruik dan gemeenten met veel appartementen of tussenwoningen. Daarbij speelt de grootte van de woning mee. Appartementen zijn vaak kleiner en ingesloten door de buren, waardoor het gasverbruik laag is. En zo is het gemiddelde gasverbruik in gemeenten met veel grote (vrijstaande) woningen in bijvoorbeeld Wassenaar, Bloemendaal en Laren hoger dan in andere gemeenten.