Categorieën

Service

Metro rijdt na 6 jaar eindelijk naar zee

Metro rijdt na 6 jaar eindelijk naar zee
Nieuws

Metro rijdt na 6 jaar eindelijk naar zee

  • Redactie
  • 31-03-2023
  • Nieuws
Metro rijdt na 6 jaar eindelijk naar zee

Fotografie: FlashphotoNL

MAASSLUIS/ HOEK VAN HOLLAND - Na precies 6 jaar is vandaag dan eindelijk de volledige route van de vernieuwde Hoekse Lijn in gebruik genomen en beschikbaar voor reizigers. Vrijdag 31 maart rijdt de eerste 'Metro naar Zee' met passagiers door naar station Hoek van Holland Strand.

Op 26 maart 2017 konden liefhebbers afscheid nemen van de treinen op de Hoekse Lijn, en werd er tussen de normale dienstregeling in gereden met historisch materieel. Met de Mat'46 (Muizeneus), Mat'54 (Hondekop) en de Mat'64 (Apekop) kon men op en neer van Rotterdam CS naar Hoek van Holland. In de nacht van 31 maart op 1 april 2017 reed de laatste NS trein over de Hoekse Lijn naar Hoek van Holland. Direct erna werd er gestart met de ombouw van de Hoekse Lijn van een treinverbinding naar een metroverbinding. Een project dat 5 maanden zou duren, werd uiteindelijk 6 jaar.

Na 2,5 jaar werd de metroverbinding op 30 september 2019 geopend tot aan Hoek van Holland Haven, nadat iedereen 2 dagen eerder op 28 september de hele dag gratis heen en weer kon reizen op de Hoekse Lijn als openingsactie van de nieuwe metroverbinding.

Er moest uiteindelijk nog 3,5 jaar gewacht worden op de laatste kilometer metrolijn naar het nieuwe station Hoek van Holland Strand dat je helemaal tot aan het zand brengt. Maar op vrijdagochtend 31 maart 2023 was het dan zover; de eerste metro met passagiers naar het strand vertrekt om 08:58 uur vanaf het andere strand aan de andere kant van de lijn: Nesselande. Na een rit van iets meer dan een uur komt de eerste metro met passagiers om 10:03 uur aan op station Hoek van Holland Strand en is daarmee de ombouw van trein naar metro helemaal afgerond.

Fotoalbum

- Foto 1 t/m 3: Symbolisch afscheid van de treinen op de Hoekse Lijn met de historische treinen Mat'46 (Muizeneus), Mat'54 (Hondekop) en de Mat'64 (Apekop) (26 maart 2017)
- Foto 4 t/m 6: Allerlaatste passagierstrein over de Hoekse Lijn (1 april 2017)
- Foto 7 t/m 9: Gratis heen en weer reizen met de metro op de Hoekse Lijn, 2 dagen voor de officiële opening van de Hoekse Lijn. De gratis reizen dag werd geopend door Arjan van Gils (wethouder Rotterdam) en Maurice Unck (algemeen directeur RET) op metrostation Maassluis Steendijkpolder (28 september 2019)
- Foto 10 en verder: Allereerste (VIP) metro naar station Hoek van Holland Strand met genodigden, die rond 9:30 uur aankwam op station Hoek van Holland Strand (31 maart 2023)