Categorieën

Service

Nachtvlinderavond in de Heemtuin

Nachtvlinderavond in de Heemtuin
Gezond

Nachtvlinderavond in de Heemtuin

  • Advertorial
  • 11-09-2023
  • Gezond
Nachtvlinderavond in de Heemtuin

Het karmozijnrood weeskind; foto: IVN

MAASSLUIS - Er komen veel meer nachtvlinders voor dan dagvlinders, maar ze zijn minder bekend. De meeste mensen kennen wel de dagpauwoog en het klein koolwitje, maar niet de hyena, de schaduwstipspanner en het karmozijnrood weeskind. Daar kan nu verandering in komen, want op 15 september aanstaande wordt er weer een Nachtvlinderavond in de Heemtuin in de Westwijk van Vlaardingen georganiseerd.

Het wordt in september al flink wat vroeger donker, dus kunnen we op tijd beginnen met kijken naar nachtvlinders. We staan die avond stil bij wat er zich allemaal in het donker om ons afspeelt. Veel diertjes, waaronder nachtvlinders, zijn alleen actief in het donker. Iedere keer is het weer een verrassing wat we tegenkomen.

De avond wordt begeleid door natuurgidsen van IVN Natuureducatie en KNNV Waterweg-Noord. Er wordt gebruik gemaakt van een laken met licht. Maar in september loont het ook om te gaan smeren, aangezien veel nectarplanten al zijn uitgebloeid en veel soorten op zoek zijn naar andere manieren om hun energie aan te vullen. ‘Nachtvlindersmeer’ kan je heel makkelijk zelf maken door bijvoorbeeld fruit, stroop, suiker en wijn of bier te mengen en dit op bomen te smeren. Een uitgelezen kans om bijvoorbeeld het prachtige rood, karmozijnrood of misschien zelfs wel blauw weeskind te verleiden om zich te laten zien. Deze soorten komen in mindere mate af op licht, maar des te beter op smeer.

Het begint om 20.30 uur. Deelname is gratis. Het is wel verplicht om je van te voren op te geven. Dit kunt u doen door uiterlijk dinsdag 12 september een e-mail te sturen naar E: [email protected], o.v.v. Nachtvlinderavond Heemtuin Vlaardingen. U krijgt per e-mail een bevestiging van uw deelname en nadere aanwijzingen.

Kinderen en jongeren onder de veertien kunnen alleen meedoen onder begeleiding van een volwassene. Er kunnen zich omstandigheden voordoen waardoor deze avond eventueel afgelast wordt. Dit is het geval als de weersomstandigheden zodanig zijn dat er geen nachtvlinder te verwachten valt.