Categorieën

Service

Natuurlijk Waterweg-Noord: ‘Neem zorgplicht voor roeken serieus’

Natuurlijk Waterweg-Noord: ‘Neem zorgplicht voor roeken serieus’
Nieuws

Natuurlijk Waterweg-Noord: ‘Neem zorgplicht voor roeken serieus’

  • Redactie
  • 27-02-2024
  • Nieuws
Natuurlijk Waterweg-Noord: ‘Neem zorgplicht voor roeken serieus’

Foto: Natuurlijk Waterweg-Noord

MAASSLUIS - Natuurlijk Waterweg-Noord roept de gemeente Maassluis op de zorgplicht serieus te nemen en de roekenkolonie in Maassluis te beschermen. ,,Gelukkig zijn er wetten in ons land die deze dieren beschermen.”

Natuurlijk Waterweg-Noord meldt allereerst dat de roeken terug zijn in Maassluis. ,,De dagen worden weer wat langer, de merels zingen in de vroege ochtend én de roeken zijn gearriveerd in het roekenbos. Allemaal voorbodes van de lente.” De roekenkolonie broedt volgens de vereniging sinds 1993 in Maassluis. ,,Hoewel het landelijk niet goed gaat met deze soort, groeit deze kolonie juist. Een schitterend stukje natuur in onze versteende leefomgeving. Om trots op te zijn!”

Bouw sportzaal aan de Sportlaan

Het bericht van Natuurlijk Waterweg-Noord volgt op een ingezonden brief van de bouwcommissie van basketbalvereniging Green Eagles aan het Maassluise college waarin wordt gemeld dat er ‘geen roekennesten meer te zien zijn’. De bouwcommissie van Green Eagles vindt het ‘onbegrijpelijk’ dat de oude bomen nog niet gekapt zijn en vraagt de gemeenteraad erop toe te zien dat ‘nu eindelijk de sportzaal aan de Sportlaan gerealiseerd gaat worden.”

Bouwen zou echter het einde van de roekenkolonie betekenen, met Natuurlijk Waterweg-Noord. ,,Het is de enige roekenkolonie van formaat in Zuid-Holland. Gelukkig zijn er weten in ons land die deze dieren beschermen. Omdat de gemeente steeds weer probeert om de wet te omzeilen, konden we niet anders dan een rechtszaak starten. Daardoor kan er voorlopig geen sportzaal op de plek van deze kolonie komen. Tot de uitspraak van de rechter mag er geen boom in het koloniegebied gekapt worden.”

Zorgplicht

Natuurlijk Waterweg-Noord wijst de gemeente Maassluis op de zorgplicht als het gaat om het beschermen van door de wet beschermde dieren. ,,Wij roepen het college op deze zorgplicht eindelijk eens serieus te nemen en wij vragen de gemeenteraad om erop toe te zien dat dit ook daadwerkelijk gebeurd.”