Categorie├źn

Service

Nederland stijf onderaan op vaccinatielijst

Nederland stijf onderaan op vaccinatielijst
Gezond

Nederland stijf onderaan op vaccinatielijst

  • Redactie
  • 03-02-2021
  • Gezond
Nederland stijf onderaan op vaccinatielijst
MAASSLUIS - Er is nogal wat te doen over het vaccineren tegen Covid-19 in Nederland en dan vooral het tempo waarin dat gebeurt. Te laat, te traag, te versnipperd; dat is zo'n beetje de conclusie zowel in het land als in de Tweede Kamer waar de messen al weer worden geslepen voor een nieuw debat met minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge.

Het is inderdaad opmerkelijk hoe een van de strakst aangeharkte landen van Europa, waar logistiek zo'n beetje in de genen zou moeten zitten, er niet in slaagt het vaccinatietempo van op het oog minder goed georganiseerde Europese staten bij te benen. Dat vond men blijkbaar op het ministerie ook en dus werd daar afgelopen weekend verordonneerd om te stoppen met tellen en voortaan te gaan 'schatten' hoeveel prikken er in het land al zijn gezet. Argument: 'De ziekenhuizen zijn veel te traag met het doorgeven van het aantal vaccinaties!' Ziekenhuizen over de zeik; die hebben het gevoel volledig ten onrechte te worden aangewezen als zondebok. 'Er is helemaal geen vertraging in het doorgeven van de cijfers!' Hoe dan ook, die schatting viel verrassend gunstig uit, vergeleken met de echte telling.

Kortom: er wordt ouderwets gezwartepiet tussen het ministerie en de mensen die met hun 'poten in de modder staan'. Veel maakt het allemaal niet uit. Nederland stond lang op de voorlaatste plaats met het aantal vaccinaties maar is in de laatste dagen van januari ook ingehaald door nummer laatst Bulgarije. Nederland is nu het FC Emmen van de vaccinatiecompetitie. Het ziet er leuk uit maar het levert niks op.

Inmiddels worden wel steeds meer vaccinatielocaties in gereedheid gebracht om de bevolking en masse te kunnen inenten. In onze regio is men al redelijk gevorderd in Sporthal Groenoord in Schiedam. In Maassluis wordt een vaccinatiehal gebouwd op de parkeerplaats bij winkelcentrum Koningshoek en in Vlaardingen zijn plannen voor een vaccinatielocatie in het oude Unilevergebouw. De inhaalslag kan dus binnenkort worden ingezet. Mits er voldoende vaccins voorradig zijn natuurlijk.