Categorieën

Service

Niet vergeten: Mondkapje verplicht vanaf 1 december

Niet vergeten: Mondkapje verplicht vanaf 1 december
Nieuws

Niet vergeten: Mondkapje verplicht vanaf 1 december

  • Redactie
  • 29-11-2020
  • Nieuws
Niet vergeten: Mondkapje verplicht vanaf 1 december
MAASSLUIS - Om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, verplicht het kabinet het dragen van een mondkapje in publieke binnenruimten vanaf 1 december 2020. Ook in het onderwijs (met uitzondering van de basisschool), contactberoepen en in stations en bij bus- en tramhaltes moet iedereen van 13 jaar en ouder dan een mondkapje dragen. Wie dat niet doet, riskeert een boete van 95 euro. 

Waar geldt de mondkapjesplicht?

In publieke binnenruimten, stationsgebouwen en luchthavens. Voorbeelden van publieke binnenruimten zijn winkels, musea, benzinestations, restaurants, cafés, theaters en concertzalen. Een mondkapje is niet verplicht als mensen een vaste zitplaats hebben. In gebouwen die bedoeld zijn voor het belijden van godsdienst, zoals kerken, moskeeën, tempels en synagogen, is een mondkapje niet verplicht. 

Onderwijs

In het voortgezet onderwijs, het voortgezet speciaal onderwijs, het middelbaar beroepsonderwijs en het hoger onderwijs moeten leerlingen, studenten, leraren en ander personeel een mondkapje dragen als zij zich door het schoolgebouw bewegen. Het mondkapje kan af tijdens de les, wanneer iedereen een vaste zit- of staanplaats heeft. Gym, zang, toneel, dans en bepaalde vormen van praktijkonderwijs zijn uitgezonderd van de mondkapjesplicht. 

Contactberoepen en zorgverleners

Bij onder andere de kapper, tijdens de rijles en bij de nagelstylist moet zowel de klant als de uitvoerder van het beroep een mondkapje dragen. Zorgverleners zoals huisartsen en fysiotherapeuten zijn uitgezonderd van de plicht. 

Uitzonderingen

Mensen die vanwege een beperking of ziekte geen mondkapje kunnen dragen of opzetten. U kan gevraagd worden zelf aannemelijk te maken dat deze uitzondering voor u geldt. Tijdens het sporten, acteren, muzikale repetities of optredens en het geven van interviews op radio en tv hoeft geen mondkapje te worden gedragen.