Categorieën

Service

Olivia en Noah populairste babynamen in onze regio

Olivia en Noah populairste babynamen in onze regio
Nieuws

Olivia en Noah populairste babynamen in onze regio

  • Redactie
  • 04-01-2024
  • Nieuws
Olivia en Noah populairste babynamen in onze regio

MAASSLUIS - Olivia is de populairste meisjesnaam in Zuid-Holland. Vorig jaar ging Julia in onze contreien nog aan kop als meest gewilde naam bij nieuwe ouders. Dat maakt de Sociale Verzekeringsbank (SVB) vandaag bekend bij de presentatie van de populairste kindernamen van 2023. Noah is onveranderd de populairste jongensnaam in de provincie.

Opmerkelijk is dat het beeld over heel Nederland juist andersom is: daar kregen de meeste meisjes Olivia als naam, in 2022, maar werd in 2023 Julia de favoriet. In Zuid-Holland was Julia zeker drie jaar lang de meest gegeven naam. Sophie is bezig aan een opmars, van stek zeven naar drie en wisselt een beetje in populariteit, met een vierde plaats in 2021 en een tiende in 2020. Mila ging van zes naar vier afgelopen jaar. Sara van vier naar vijf, Emma van drie naar zes. Het blijven dus vooral dezelfde namen die hier gewild zijn. Noor gaat van stek tien in 2021 via acht in 2022 naar zeven dit jaar. Lina is de enige naam die dit jaar in de top tien prijkt en daarin de voorgaande jaren niet te vinden was.

Bij de jongens is Noah niet van de eerste plek te branden. Maar nummer twee Zayn is aan een sterke opmars bezig (in 2022 nog negende). Daarna volgen net als in 2022 Liam, Adam en Luca. James is minder gewild en moest vier plaatsjes prijsgeven. Levi komt al jaar en dag rond plek zeven uit, nummer acht op het lijstje, Sem is nieuw in de top tien. Lucas zakt in populariteit, nummer tien Finn groeit daar juist in, ook nieuw in de top tien.

Zayn is een regionale topper, maar komt in heel Nederland niet in de top tien. Hetzelfde geldt eigenlijk voor Adam. Noah werd ook in heel Nederland - als vanouds bijna - het meest als naam gegeven: 888 keer, dat is zeventien keer meer dan in 2022. De Nederlandse top vijf wordt gecompleteerd met de vier 'ellen': Luca, Lucas, Liam en Levi. Daan, Mees en Noud halen de Nederland top tien, maar niet die van Zuid-Holland.

Bij de meisjes zoals gezegd een stuivertje wisselen tussen Olivia en Julia. Om een idee te hebben: 681 baby's kregen de naam Julia, in Nederland, 605 de naam Olivia en Mila heten sinds afgelopen jaar 603 meisjes (tegen 624 keer in 2022). Verder zijn de namen in de meisjes top tien dezelfde in onze provincie als in Nederland. Met uitzondering van lokale nummer tien Lina; in Nederland is Tess de nummer tien.

In 2023 zijn in Nederland (tot en met november 2023) 164.269 baby’s geboren: 84.195 jongens en 80.074 meisjes.

Gerrit Bloothooft, naamkundige aan de Universiteit Utrecht, ziet een internationale trend: "Noah en Emma staan in 2022 weer aan de top, zoals al jaren in veel Europese landen. Maar als Luca, Lucas en Luuk samengenomen worden, winnen die ruimschoots bij de jongens, net zoals Sara en Saar bij de meisjes. Bij de topnamen zijn Mees, Sem, Daan, Luuk en Bram jongensnamen die je buiten Nederland weinig hoort, net zoals Yara, Saar, Noor, Tess en Milou voor meisjes. Wat minder populair maar toch al jaren opvallend binnen de top-40 zijn de oude Nederlandse roepnamen Siem, Gijs en Teun. Voor jongens lijken de Arabische naam Zayn en het Oudtestamentische Boaz er aan te komen, net zoals – ook internationaal - Luna en het Ierse Maeve voor meisjes. Opvallend is dat na de successen van Max Verstappen zijn voornaam niet populairder is geworden. Korte namen met niet meer dan vijf letters en drie of vier klanken blijven de boventoon voeren."