Categorie├źn

Service

Opvallend veel stukjes hard plastic langs het Scheur

Opvallend veel stukjes hard plastic langs het Scheur
Nieuws

Opvallend veel stukjes hard plastic langs het Scheur

  • Redactie
  • 26-02-2021
  • Nieuws
Opvallend veel stukjes hard plastic langs het Scheur

Foto: Gemeente Maassluis / Annette Jansen

MAASSLUIS – Opvallend veel stukjes hard plastic van een paar centimeter groot. Maar ook: plastic folie, vislijnen en piepschuim. Dat is wat Suzanne Stolk, vrijwilliger bij de organisatie Schone Rivieren, afgelopen zaterdag aantrof bij 'haar' onderzoeksgebied van 100 meter langs het Scheur in Maassluis.

Als vrijwilliger bij de organisatie Schone Rivieren, voert Suzanne Stolk een rivierafvalonderzoek uit. ,,Om vervuilers op te sporen, heb je gegevens nodig. Om bij de bron uit te komen, moet je zien te achterhalen om wat voor soort plastic het gaat, waar het vandaan komt, wie de fabrikant is, etc. Ik wil graag helpen bij het opruimen en onderzoeken van het plastic langs het Scheur.”

Zwerfaval

Dat er niet zoveel zwerfafval lag op dep lek waar Suzanne zaterdag onderzoek deed, komt waarschijnlijk omdat verschillende Maassluizers regelmatig langs het Scheur lopen om troep op te ruimen. ,,Dan zie je dus dat dergelijke initiatieven echt werken. Maar ik ben wel geschrokken van de hoeveelheid hard plastic, nylon visdraden en stukjes piepschuim die ik tegenkwam. Waarschijnlijk waait er wel eens wat verpakkingsmateriaal van een bouwlocatie. Dat hoort natuurlijk niet. Bewustwording is het sleutelwoord.”

Duurzaamheid

Met die laatste woorden is wethouder Fred Voskamp het helemaal eens: ,,Bewustwording is ontzettend belangrijk als het gaat om ons milieu en zo duurzaam mogelijk wonen, werken en leven.” De wethouder is benieuwd naar de resultaten van het rivierafvalonderzoek. ,,Ik vind het goed om in kaart te brengen wat er wordt gevonden langs het Scheur en ik wil ook graag weten waar al dat plastic afval vandaag komt. Tot die tijd zetten we vooral de mensen en bedrijven die een voorbeeld zijn voor anderen op het vlak van duurzaamheid in het zonnetje. Wat je doet telt.”