Categorie├źn

Service

Oud-burgemeester Hans van Es overleden

Oud-burgemeester Hans van Es overleden
Nieuws

Oud-burgemeester Hans van Es overleden

  • Redactie
  • 14-09-2022
  • Nieuws
Oud-burgemeester Hans van Es overleden

Hans van Es bij de beëdiging tot burgemeester van Middelharnis. (Foto: Beeldarchief provincie Zuid-Holland, objectnummer: 104810)

MAASSLUIS – Oud-burgemeester van Maassluis Hans van Es is overleden. Tijdens de gemeenteraadsvergadering dinsdagavond werd met een toespraak van burgemeester Haan en een minuut stilte stilgestaan bij het overlijden.

,,Ik heb Hans van Es leren kennen als een zeer vriendelijk man”, zo sprak burgemeester Edo Haan. ,,Hans van Es trad aan vlak nadat het nieuwe stadhuis was opgeleverd. In zijn periode werden onder meer een tweede sporthal, een tennishal en een nieuw zwembad gerealiseerd en zette hij zich in voor de komst van de DrieMaasHave.”

Moeilijke dossiers

Burgemeester Haan vertelt verder dat Van Es tijdens zijn periode als burgemeester van Maassluis meerdere moeilijke dossiers speelden. ,,Zo werd Van Es geconfronteerd met de afronding van de zogeheten ‘Zandaffaire’, waarbij de gemeente Maassluis miljoenen teveel had betaald voor zand dat nodig was voor uitbreiding van de stad. Ook speelde toen nog de affaire van de ‘Zakkende Zanervelder’, waarbij drie galerijflats in de Burgemeesterswijk te maken kregen met verzakkingen. In 1979, vlak na zijn aantreden, werd door een malafide ondernemer een plan gelanceerd om vanuit Maassluis met draagvleugelboten naar Londen te gaan.”

,,In de jaren tachtig speelden vervolgens twee gif-affaires in Maassluis. Eerst bleek dat de Steendijkpolder in de jaren 60 was opgespoten met giftig havenslib. Later kwam aan het licht dat de nieuwe Vertowijk verontreinigd was door giftige stoffen afkomstig van de voormalige Verenigde Touwfabrieken. Het oplossen van beide problemen kostte de gemeente tientallen miljoenen. Al deze affaires werden onder het bewind van Hans van Es tot een goed einde gebracht.”

Burgemeester

Hans van Es was van 1979 tot en met 1992 burgemeester van Maassluis. Daarvoor was hij burgemeester van Oud-Alblas en Middelharnis.