Categorieën

Service

Raad ‘betreurt’ proces rondom de veerpont

Raad ‘betreurt’ proces rondom de veerpont
Politiek

Raad ‘betreurt’ proces rondom de veerpont

  • Redactie
  • 31-05-2023
  • Politiek
Raad ‘betreurt’ proces rondom de veerpont
MAASSLUIS – De gemeenteraad van Maassluis ‘betreurt’ het proces rond de veerpont in Maassluis en wil dat de wethouder bij de provincie aandringt op een toereikende veerdienst én herstel van de afgesproken dienstregeling. Daartoe werd een motie aangenomen tijdens het spoeddebat dinsdagavond dat op verzoek van Leefbaar Maessluys, met raadsbrede steun, werd aangevraagd.

Wethouder Sjef Evers liet weten een uitnodiging van de gedeputeerde te willen eisen om over de situatie te praten. Daarbij wil hij optrekken met z’n Rotterdamse collega. Daarin wordt hij gesteund door een motie die met een grote meerderheid werd aangenomen. ,,Ik sta met mijn rug tegen de muur want we hebben geen bevoegdheid en we hebben ook geen rechtskracht om dingen op te eisen”, sprak wethouders Evers. ,,Maar door middel van overtuiging en het feit dat we op democratische wijze zo’n gevoel overbrengen, moet indruk maken op de provincie.”

Met de motie die met een grote meerderheid werd aangenomen roept de gemeenteraad het college op om bij de provincie aan te dringen op een toereikende veerdienst die, zoals werd afgesproken bij de aanbesteding in 2017, ook autoverkeer naar de overkant brengt. Verder moet er gevaren worden volgens de afgesproken dienstregeling waarbij in de spits om de 10 minuten en buiten de spits om de 20 minuten gevaren wordt. Bovendien wil de gemeenteraad dat het provincie een scenario uitwerkt waarbij de provincie zelf de verantwoordelijkheid neemt over de veerdienst in plaats van te werken met een Europese aanbesteding.

De motie van treurnis over exploitant Blue Amigo die Leefbaar Maessluys indiende haalde het niet. Ook de motie van GroenLinks die oproep onderzoek te doen of Maassluis eventueel samen met de gemeente Rotterdam, mee kan doen bij de aanbesteding van de provincie in de zoektocht naar een nieuwe exploitant, kreeg niet voldoende steun vanuit de gemeenteraad, die deze verantwoordelijkheid bij de provincie wil laten.