Categorieën

Service

Sjoerd Kuiper opent expositie in Theater Koningshof

Sjoerd Kuiper opent expositie in Theater Koningshof
Uit

Sjoerd Kuiper opent expositie in Theater Koningshof

  • Redactie
  • 28-11-2022
  • Uit
Sjoerd Kuiper opent expositie in Theater Koningshof

Fotografie: Mick Otten

MAASSLUIS - Afgelopen vrijdag opende wethouder Sjoerd Kuiper de kunsttentoonstelling ‘Maassluis en 150 jaar Nieuwe Waterweg’ in Theater Koningshof. In deze expositie is werk te zien van Maassluise Kunstenaars (SMK) en de ‘stedenband-kunstenaars’ die deelnamen aan het Art Camp van afgelopen zomer.

David van der Houwen, voorzitter van de SMK, heette iedereen en Sjoerd in het bijzonder welkom bij de opening van deze nieuwe expositie. Hij bedankte het theater nog eens voor de goede samenwerking.

Sjoerd verving wethouder cultuur Corine Bronsveld, die verhinderd was en hij gaf aan dat hoewel het niet zijn portefeuille was, hij zich wel zeer betrokken voelde bij de Maassluise kunst en cultuur. Dat bleek duidelijk bij de interviews die hij afnam met drie bij de expositie betrokken Maassluise Kunstenaars. Hij startte met Ans van de Wiel, één van de trekkers van het Art Camp, en vroeg hoe dat was verlopen en hoe de stedenband-kunstenaars het hadden ervaren. Zij waren onder de indruk van het water, de grote schepen op de Waterweg en de duinen. Dat hebben ze geprobeerd in hun werk ‘te vangen’. Ze was ook blij dat een aantal kunstenaars - afkomstig uit Hongarije, Roemenië en de Oekraïne - goed Engels spraken. Daardoor konden ze veel met elkaar delen; tenslotte is dat ook de bedoeling van het Art Camp.

Vervolgens interviewde hij Bikkel die ook op een andere manier sterk betrokken is bij de Nieuwe Waterweg via haar project ‘Schilderen aan Het Scheur’. De kunstwerken van dat project worden nu tentoongesteld in Museum Maassluis. Ook op een andere manier is zij betrokken geraakt bij Maassluis: ze heeft haar atelier in onze stad, is er onlangs komen wonen en is sinds kort Maassluise Kunstenaar. Bikkel liet weten veel enthousiaste mensen te hebben gezien bij het kunstproject en dat zij zelf veel steun had ervaren van de SPEM (Stichting Publieke Evenementen Maassluis).

Als derde kunstenaar werd Gonny van den Nouwelant geïnterviewd. Sjoerd vertelde dat hij dagelijks naar een ‘Van den Nouwelant’ kijkt, die hij heeft geleend van de Kunstuitleen. Hij houdt van realistisch werk, van landschappen en van water. Dat ziet hij allemaal terug in Gonny’s werk. Vervolgens overhandigde Gonny haar nieuwste werk voor de expositie, een sfeervol beeld van de Waterweg en het Douanehuisje. Vervolgens werd iedereen meegenomen naar de ‘blauwe gang’, waar Sjoerd samen met David het schilderij van Gonny ophing.

De tentoonstelling, inclusief dat nieuwe schilderij van Gonny, is tot 16 januari 2023 bewonderen in het atrium en in de (‘blauwe’) gang naar de Lepelaarzaal.