Categorieën

Service

Strengere Coronamaatregelen blijven regio bespaard

Strengere Coronamaatregelen blijven regio bespaard
Nieuws

Strengere Coronamaatregelen blijven regio bespaard

  • Redactie
  • 11-11-2020
  • Nieuws
Strengere Coronamaatregelen blijven regio bespaard
MAASSLUIS – En zo trok de optie van nog strengere Coronamaatregelen gisteren over, als de buien die ook dreigden. Er komt in het Rijnmondgebied geen avondklok, de scholen en winkels blijven open.

Dat heeft allereerst te maken met de ontwikkeling van het aantal Coronabesmettingen. In het gebied van de GGD van onze regio werden gisteren 563 nieuwe infecties gemeld, eergisteren 773, zondag 878, zaterdag 1030, vrijdag 1310. De dagen daarvoor was dat aantal tussen de duizend en vijftienhonderd. De ontwikkeling is dus gunstig.

Daar had het vorige week nog niets van weg, reden waarom premier Mark Rutte en gezondheidsminister Hugo de Jonge in de persconferentie van dinsdag nadrukkelijk spraken over de optie van nieuwe aanscherpingen van de regels in met name Rotterdam en omstreken.

Verder stemde gisteren een meerderheid in de Tweede Kamer tegen de mogelijkheid van een avondklok. De PVV had een motie ingediend die de avondklok een ‘disproportionele vrijheidsbeperkende maatregel’ noemde en die kreeg ook de steun van D66. Een avondklok valt wel door te drukken door de regering, maar daar kiest deze niet voor, aldus minister De Jonge in het debat.

Sterker nog: er wordt ‘heel voorzichtig’ gekeken naar versoepelingen. De decembermaand is op komst en Nederland verheugt zich op Sinterklaas en Kerstmis. Maar hoe die feesten gevierd gaan worden… daar is nog weinig over te zeggen, zo stelde De Jonge gisteren. Hoeveel niet-gezinsleden je tegen die tijd thuis mag verwelkomen, dat moet nog blijken.

Maar voor het zover is verlopen volgende week woensdag de 'tijdelijke verzwaringen' die vorige week werden ingevoerd. Ze waren immers voor twee weken afgekondigd. Over verlening van de maatregelen sprak De Jonge gisteren in de Tweede Kamer niet. Dat zou betekenen dat musea, theaters, pretparken en dierentuinen weer open zouden kunnen. Wenneker Cinema nam hier gisteren al een voorproefje op door aan te kondigen volgende week donderdag weer films te gaan vertonen.

De maatregelen van 13 oktober, onder meer de sluiting van de horeca, lopen nog wel ‘gewoon’ door. Voor wat betreft de horeca noemde De Jonge gisteren een termijn van half december waarmee hij rekent eer weer sprake kan zijn van heropening.