Categorieën

Service

Tentoonstelling 'Open Je Ogen voor mensenhandel'

Tentoonstelling 'Open Je Ogen voor mensenhandel'
Nieuws

Tentoonstelling 'Open Je Ogen voor mensenhandel'

  • Redactie
  • 23-08-2023
  • Nieuws
Tentoonstelling 'Open Je Ogen voor mensenhandel'
MAASSLUIS - Samen met het coördinatiecentrum tegen mensenhandel (CoMensha) houdt gemeente Maassluis van 17 augustus tot 6 september 2023 de pop-uptentoonstelling 'Open Je Ogen voor mensenhandel'. Indringende portretten van slachtoffers van mensenhandel vestigen de aandacht op dit vaak nog onzichtbare probleem. De fototentoonstelling is buiten te zien bij de parkeerplaats aan de Van Beethovenlaan naast winkelcentrum Koningshoek.

30 portretten

De pop-uptentoonstelling bestaat uit 30 portretten en verhalen van slachtoffers. De portretten zijn in opdracht van CoMensha en in samenwerking met stichting Open Mind tot stand gekomen en krachtig vastgelegd door fotograaf Ernst Coppejans. De foto’s brengen de ernst en de diversiteit van mensenhandel in Nederland in beeld. Want mensenhandel vindt pal onder onze ogen plaats.

Burgemeester Gregor Rensen benadrukt het belang van de tentoonstelling: ,,Mensenhandel is een grove schending van een van de meest fundamentele mensenrechten: individuele vrijheid. En mensenhandel is dichterbij dan je denkt, terwijl het leed van de slachtoffers vaak onzichtbaar blijft. Ik vind het van groot belang dat elke Maassluizer dit weet, herkent en daar dan ook iets mee kan doen. Deze tentoonstelling is een eerste stap om dit te bereiken."

Vele vormen van mensenhandel

Mensenhandel kent vele gezichten en vele verschijningsvormen. Het meisje dat door haar zogenaamde vriendje wordt gechanteerd om seks met andere mannen te hebben en slachtoffer wordt van seksuele uitbuiting. Het jongetje dat wordt aangezet om in een supermarkt iets te stelen en ten prooi valt aan criminele uitbuiting. Of mensen uit het buitenland die te maken hebben met arbeidsuitbuiting en onder erbarmelijke omstandigheden te veel onbetaalde uren moeten werken.

Het gaat over meisjes en jongens, vrouwen en mannen die onder vaak mensonterende omstandigheden worden gedwongen te werken. Soms zelf vlak onder onze neus in de straat waar we wonen. Het gaat om mensen die onder dwang dingen moeten doen, waarvoor ze in vrijheid nooit zouden kiezen.

Vermoeden van mensenhandel?

Wanneer u vermoedt dat er in uw omgeving sprake is van dwang of uitbuiting, kunt u dit melden bij Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000 of meldmisdaadanoniem.nl. Meer weten over mensenhandel? Kijk op comensha.nl.