Categorieën

Service

Uitreiking Geuzenpenning aangepast vanwege coronavirus

Uitreiking Geuzenpenning aangepast vanwege coronavirus
Nieuws

Uitreiking Geuzenpenning aangepast vanwege coronavirus

  • Redactie
  • 12-03-2020
  • Nieuws
Uitreiking Geuzenpenning aangepast vanwege coronavirus
MAASSLUIS/VLAARDINGEN - Het programma rond de uitreiking van de Geuzenpenning op vrijdag, 13 maart in Vlaardingen is uit voorzorg vanwege het coronavirus aangepast. Dat heeft het bestuur van de stichting Geuzenpenning vandaag besloten. Normaal gesproken wordt de Geuzenpenning uitgereikt binnen in de Grote Kerk van Vlaardingen. Omdat er veel oudere mensen worden verwacht die ook dicht bij elkaar zullen zitten, heeft de stichting Geuzenpenning dit onderdeel gewijzigd. Voor het eerst zal daarom de Geuzenpenning in de openlucht rondom het Geuzenmonument worden uitgereikt.

Dit gebeurt aansluitend aan de gebruikelijke buitenceremonie op de Markt waarbij kransen bij het Geuzenmonument worden gelegd. De receptie na afloop van de ceremonie in het stadhuis van Vlaardingen, krijgt een kleiner karakter. De donateursbijeenkomst gaat dit jaar helaas niet door.

Onderzoeksjournalist en programmamaker Sinan Can reikt de Geuzenpenning uit. Dit jaar gaat de Geuzenpenning naar de Saoedische mensenrechtenorganisatie ACPRA. Omdat de oprichters van ACPRA in Saoedi-Arabië zijn veroordeeld tot gevangenisstraffen kunnen zij de onderscheiding niet in persoon in ontvangstnemen. Yahya Assiri, oprichter van de bevriende organisatie ALQST, zal daarom de mensenrechtenonderscheiding in hun naam aanvaarden. 

Nieuw programma

Vrijdag 13 maart: herdenken en uitreiken
De meeste leden van het Geuzenverzet uit de Tweede Wereldoorlog waren afkomstig uit Maassluis, Vlaardingen, Schiedam en Rotterdam. De herdenking begint om 13.00 uur op begraafplaats Emaus bij de Geuzengraven, met om 13.10 uur een toespraak van de Maassluise burgemeester Edo Haan, het leggen van kransen en bloemen en een minuut stilte bij het Geuzengraf. Hierna volgt via de Hoogstraat de Wandeling van Vrede en Vrijheid, een tocht van het Geuzengraf naar de Markt, bij het stadhuis. Daar start om 14.00 uur de herdenking bij het Geuzenmonument. Direct daarop aansluitend - rond 14.20 uur - zal Sinan Can de Geuzenpenning aan ACPRA uitreiken.