Categorieën

Service

Veel vrijwilligers in actie tijdens NLdoet in Maassluis!

Veel vrijwilligers in actie tijdens NLdoet in Maassluis!
Nieuws

Veel vrijwilligers in actie tijdens NLdoet in Maassluis!

  • Janneke Noordermeer-Goos
  • 20-03-2024
  • Nieuws
Veel vrijwilligers in actie tijdens NLdoet in Maassluis!

Fotografie: Janneke Noordermeer-Goos en KLiK Vrijwilligers Maassluis

MAASSLUIS - Door heel Maassluis werden afgelopen vrijdag 15 en zaterdag 16 maart verschillende acties georganiseerd in het kader van NLdoet. Tientallen vrijwilligers staken de handen uit de mouwen. KLiK Vrijwilligers Maassluis bezocht de acties en de vrijwilligers. Wat werd er precies gedaan tijdens NLdoet? Je leest het hier!

Het Oranje Fonds organiseert jaarlijks NLdoet, de grootste Vrijwilligersactie van Nederland. Ook in onze stad konden Maassluizers zich op een aantal mooie acties inschrijven. Van tuinieren, schilderen en opruimen tot wandelen en spelletjes spelen. Er was voor ieder wel iets te doen. Ook de burgemeester en wethouders van Maassluis waren bij verschillende acties aanwezig.

Bewegen

De vrijdagochtend wordt in De Tweemaster actief begonnen met een beweegochtend. ,,Dit doen we elke dinsdagochtend met beweegcoach Marleen”, vertelt vrijwilligerscoördinator Lisa Sanders. ,,Met meer vrijwilligers kunnen meer bewoners meedoen en kunnen we meer doen, zoals een rolstoeldans of walsen.” Op vrolijke muziek doen de deelnemers en vrijwilligers verschillende spelletjes en wordt er flink bewogen! ,,Zelfs als mensen stil lijken te zitten, zie je, als je goed kijkt, toch kleine bewegingen. Dat is zo waardevol!”

Dezelfde dag staat er ook bij Bibliotheek De Plataan een actieve activiteit op het programma: De Taalwandeling. ,,We proberen altijd mee te doen met NLdoet”, zegt Jacqueline Blijleven, vrijwilligerscoördinator van de bibliotheek. ,,Het is goed om te laten zien dat zoveel mensen vrijwilligerswerk doen. Dat kan andere mensen inspireren.” De Taalwandeling is ontstaan in coronatijd. ,,We konden niet meer in het Taalcafé bij elkaar komen, dus gingen we al wandelend met de taal aan de slag.”

Voor kinderen en jongeren wordt een spelletjesmiddag georganiseerd. Wethouder Denise Mulder schuift aan en doet fanatiek mee met het bordspel 30 seconds. ,,Het is belangrijk dat mensen zich welkom voelen en daar zorgt de Bibliotheek De Plataan voor. Dan kun je op een laagdrempelige manier én met plezier de Nederlandse taal leren.”

Buiten

De tweede dag van NLdoet gaan veel vrijwilligers buiten aan de slag. Bij de Scouting Paulusgroep wordt er schoongemaakt, gras gemaaid, onkruid gewied en de opslag krijgt een nieuw laagje verf. Wethouder Sjoerd Kuiper helpt een handje: ,,Wat je misschien niet weet is dat ik vanaf mijn zevende een scout ben. Dus als ik dan de scouting in het lijstje van activiteiten van NLdoet zie staan, dan kom ik graag langs!” De wethouder complimenteert de vrijwilligers. ,,Jullie zorgen dat kinderen en jongeren een mooie tijd hebben. Daar komt een hoop bij kijken, je hebt elkaar nodig om de club te runnen.”

Ook in de Vogelbuurt wordt buiten gewerkt, daar wordt een voortuin opgeknapt. Een activiteit georganiseerd door Stichting Present. Vrijwilligster Carla Hogenes doet vaker mee met NLdoet: ,,Ik heb donderdag gekeken naar het weerbericht en dacht: ik ga fijn buiten aan de slag. Zo kwam ik bij deze activiteit terecht. Het is zo mooi als mensen samen dingen organiseren. Je doet nieuwe contacten op en het is gezellig. Je verbaast je erover wat je met een groep kunt bereiken.”

Schilderen

Via Stichting Present zijn ook aan de Van Beethovenlaan vrijwilligers actief, waaronder Martijn Kroonen en Martin Boekestijn van het CDA Maassluis. ,,Gisteren zijn een aantal mensen van onze partij naar De Tweemaster geweest, maar wij zijn meer van het klussen. Plafonds witten is wel wat voor ons”, vertelt Martijn. Het duo wordt geholpen door Jaap-Willem Poldervaart, die via zijn werkgever bij deze activiteit is aangesloten. ,,We kregen de vraag of iemand kon helpen, dan kom ik. We gaan door tot de emmer leeg is!”

Ook bij De Karperhoeve worden kwasten ter hand genomen, maar dan voor het schilderen van krijtborden. Aan de ene kant van de boerderij worden de borden van hout in elkaar gezet en aan de andere kant krijgen de borden een laag met zwarte schoolbordverf. ,,De krijtborden worden gebruikt voor de Boerenmarkt”, vertelt één van de vrijwilligers. ,,We hebben het leuk met het team, we doen het met elkaar!”

Grote schoonmaak

Unitas ’63 maakt zich met haar vrijwilligers klaar voor het zomerseizoen. ,,Het is tijd om te opzomeren”, vertelt Remco den Oudsten, voorzitter van de handbalvereniging. ,,We maken het handbalveld speelklaar, maken het groen weer netjes en geven het opslaghok een grote schoonmaakbeurt. We zijn met een klein clubje maar het resultaat is groot!”

De zeekadetten van het Korpsschip Rigel zijn ook met een grote schoonmaak bezig. Burgemeester Gregor Rensen brengt een bezoek aan het schip: ,,Dank aan de vele vrijwilligers die zich deze twee dagen van NLdoet hebben ingezet voor de verenigingen en organisaties in onze stad”, vertelt hij. ,,Dat is het mooie van Maassluis!”

Gourmet

De laatste activiteit van de dag is bij woonlocatie Karveel van Gemiva. Daar staat een gourmet voor de bewoners op het programma. Wethouder Corine Bronsveld helpt bij de voorbereidingen. Er wordt vlees en groente gesneden en in porties verdeeld. ,,We zijn dankbaar dat zoveel vrijwilligers in Maassluis dag in en dag uit klaarstaan voor een ander. Dank voor het belangrijke werk dat jullie doen, jullie warme aandacht een vooral bedankt voor jullie enorme inzet.”

Ben jij op zoek naar vrijwilligerswerk, heb je hulp nodig bij het werven van vrijwilligers of wil je graag iets voor een ander betekenen, maar je weet niet zo goed hoe en wat? Neem dan contact op met Jacqueline Groeneveld van KLiK Vrijwilligers via telefoonnummer 06-11038417 of mail naar [email protected].

KLiK Vrijwilligers Maassluis

Uiverlaan 18, Maassluis

Meer over KLiK Vrijwilligers Maassluis →