Categorieën

Service

‘Wij… doorbreken de cirkel van geweld’

‘Wij… doorbreken de cirkel van geweld’
Nieuws

‘Wij… doorbreken de cirkel van geweld’

  • Redactie
  • 21-11-2023
  • Nieuws
‘Wij… doorbreken de cirkel van geweld’

MAASSLUIS - Het houdt niet op, totdat je iets doet. Die boodschap wordt verbeeld in de fototentoonstelling ‘Wij… doorbreken de cirkel van geweld’ over huiselijk geweld. De tijdelijke tentoonstelling is vanaf vrijdag 24 november voor iedereen gratis te bezichtigen in Bibliotheek de Plataan en Theater Koningshof aan de Uiverlaan in Maasluis.

Verborgen geweld

Ieder jaar krijgen 1 miljoen mensen in Nederland te maken met huiselijk geweld. Als slachtoffer, dader of getuige. Huiselijk geweld, waaronder kindermishandeling, seksueel geweld en ook specifiek geweld tegen vrouwen, komt in alle lagen van de bevolking voor en blijft vaak verborgen. Slachtoffers en daders vragen door schaamte weinig tot geen hulp. Wethouder Corine Bronsveld (zorg): “Aandacht voor huiselijk geweld en ook specifiek geweld tegen vrouwen is en blijft belangrijk. Met deze tentoonstelling, waarin geweldsslachtoffers een gezicht krijgen, willen we het taboe doorbreken. En willen we inwoners aanmoedigen om het gesprek aan te gaan en aan de bel te trekken als je huiselijk geweld vermoedt. Want misschien kun jij het verschil maken voor iemand die hulp nodig heeft en kun jij helpen om de cirkel van geweld te doorbreken. Het is goed dat we deze tentoonstelling laten zien in Maassluis. Alleen samen kunnen we dit geweld tegengaan.”

Wat kun jij doen?

Heb jij nu vermoedens van huiselijk geweld of maak jij je zorgen om iemand? Neem dan (anoniem) contact op met Veilig Thuis Rotterdam Rijnmond voor advies en hulp. Bel 0800 2000 (gratis, 24 uur per dag en 7 dagen in de week bereikbaar). Portretten De fototentoonstelling ‘Wij… doorbreken de cirkel van geweld’ bestaat uit 30 portretten van mensen die te maken kregen met huiselijk geweld, seksueel misbruik en kindermishandeling. Ze poseren samen met diegenen die hen het zetje gaven om hun cirkel van geweld te doorbreken. De tentoonstelling is een project van Stichting Open Mind in samenwerking met het landelijk programma Geweld Hoort Nergens Thuis van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Orange the World

Gemeente Maassluis is medestander van Orange the World; een wereldwijde campagne tegen geweld tegen vrouwen. Met de fototentoonstelling ‘Wij… doorbreken de cirkel van geweld’ brengt de gemeente Maassluis samen met Bibliotheek De Plataan en Theater Koningshof het onderwerp huiselijk geweld in brede zin onder de aandacht. De campagne Orange the World start jaarlijks op 25 november op de internationale dag tegen geweld tegen vrouwen en eindigt op 10 december. De gemeente Maassluis hijst gedurende de campagneperiode de vlag van Orange the World. Ook kleuren de letters van Maassluis, Museum Maassluis en Theater Koningshof oranje.