Categorieën

Service

WOS Media in financiële problemen

WOS Media in financiële problemen
Nieuws

WOS Media in financiële problemen

  • Redactie
  • 20-04-2020
  • Nieuws
WOS Media in financiële problemen
MAASSLUIS – WOS Media, bekend als publieke omroep in de regio, verkeert door de coronacrisis in financiële problemen. Directeur Aart den Haan stuurde afgelopen week aan de gemeenteraad van Maassluis een brief waarin hij de noodklok luidt: ,,Onze inkomsten zijn tot praktisch nul gereduceerd en dat baart enorme zorgen’’.

Den Haan schetst dat uit de financiële regelingen, die ingesteld zijn na de start van de coronacrisis, onvoldoende dekking te krijgen is; maximaal €5600 volgens de aanvraag bij de NOW (Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid), terwijl er maandelijks zo’n €26.000 aan loonkosten zijn bij de WOS. Vanuit het Steunfonds Journalistiek stelt Den Haan sowieso veel minder te krijgen dan in de oorspronkelijke plannen: ,,Een marginale vooruitbetaling van al gereserveerde gelden voor professionalisering van de streekomroepen. Die gelden worden nu uitgegeven aan alle! lokale omroepen en huis-aan-huis kranten in Nederland. Waar wij als een van de voorbeeldomroepen in 2020 en 2021 een stimuleringsbedrag van zo’n €220.000 zouden krijgen waar wij verplicht personeel voor de Pilot Professionalisering en Project Onderzoeksjournalistiek van zouden kunnen/moeten betalen, krijgen we nu eenmalig €25.000’’, aldus Den Haan.

Den Haan vraagt de gemeenteraad tenslotte om mee te denken en een standpunt in te nemen als er betalingsproblemen zijn en verwijst naar de woorden van de verantwoordelijk minister: ,,De minister heeft ook gemeld dat hij verwacht dat gemeenten ook hun media-instelling in leven houdt. Hij heeft het steunfonds beschikbaar gesteld, maar verwacht ook actie vanuit de lokale politiek. Onze vraag is wat het standpunt van de gemeente is wanneer de WOS echt in de betalingsproblemen gaat komen’’. Of de gemeenteraad met de actuele bezuinigingsopgaven gaat 'bijpassen' is de vraag.