Franciscus ziet toename coronapatiënten

04-08-2020 Gezond Redactie

REGIO - Het Franciscus Gasthuis & Vlietland ziet een toename in het aantal met het coronavirus besmette patiënten dat in het ziekenhuis wordt verpleegd. ​Ook het aantal verpleegde patiënten met een verdenking van coronabesmetting neemt toe. Daarom heeft het ziekenhuis op locatie Rotterdam per vandaag een afzonderlijke afdeling ingericht voor coronapatiënten.

In medische termen wordt dan gesproken van een cohort-verpleging. Dit systeem van het inrichten van een hele afdeling voor coronapatiënten wordt vooralsnog niet toegepast op de locatie Vlietland Schiedam. Daar wordt voorlopig gekozen voor het verplegen op isolatiekamers.

In de vorige situatie van enkele maanden geleden dat op beide locaties coronapatiënten werden behandeld, werd op beide locaties de zogenoemde cohort-verpleging toegepast. De inrichting van deze specifieke afzonderingsafdelingen is in stand gebleven, zodat weer snel opgeschaald zou kunnen worden zodra dat nodig zou zijn. Nu dit door het oplopen van het aantal patiënten weer nodig is, heeft het ziekenhuis uit logistieke overwegingen ervoor gekozen om dit op één locatie te doen en wel in Rotterdam. Zoals gezegd blijft het ziekenhuis in Schiedam voorlopig met isolatiekamers voor coronapatiënten werken, maar ook is het mogelijk dat patiënten zo nodig worden overgebracht van locatie Schiedam naar locatie Rotterdam, laat het ziekenhuis ons desgevraagd weten.

,,We bevestigen de toename in COVID-19-besmette patiënten en in patiënten met verdenking van COVID-19-besmetting, maar we geven nog geen informatie over aantallen patiënten en ook niet of en hoeveel Coronapatiënten op de intensive care zijn opgenomen'', zo antwoordt een woordvoerder van het Franciscus Gasthuis & Vlietland ons. ,,Als ziekenhuis zijn we goed voorbereid op deze toename. Om veilige zorg te kunnen blijven bieden, houden we de behandeling van patiënten met coronavirus of een verdenking daarop gescheiden van patiënten zonder het coronavirus.''

De woordvoerder voegt eraan toe: ,,In de vorige periode hebben we wel veel kunnen leren over verpleging van coronapatiënten, waardoor de kans dat patiënten op de IC komen kleiner wordt. Hierbij kun je denken aan het toepassen van zuurstoftherapie en aan een zogenoemde 'early sense' mat onder het matras, wat ons sneller signalen doorgeeft over de patiënt.''Gerelateerd