Concert Ako Taher in Immanuëlkerk

15-10-2017 Nieuws Redactie

Foto: Ervaar Maassluis

MAASSLUIS - Voor Ako Taher stopte de muziek toen hij in 1999 asiel aanvroeg in Nederland. Maar nu heeft de Maassluise pianist de liefde voor de piano weer helemaal terug gevonden en speelt hij op 10 november een concert in de Immanuëlkerk.

Ako weet nog goed hoe hij zich voelde toen hij voor het eerst Amsterdam zag. Hij stonk, had een woeste, woekerende baard en voelde zich alleen. Die eerste nacht sliep hij onder de brug, wachtend tot het asielzoekerscentrum open zou gaan. Dat hij jaren later, in diezelfde stad, gladgeschoren in Carré zou gaan spelen, had hij nooit durven dromen.

Gevlucht uit Irak liet Ako niet alleen zijn geboorteland achter, hij moest ook zijn studie klassieke piano aan het conservatorium in Bagdad afbreken. Maar eenmaal in Nederland deed pianospelen te veel pijn. Het herinnerde hem aan de droom die hij daar moest achterlaten. Maar ook aan zijn ouders: "Mijn vader keerde terug om Irak te helpen opbouwen. Een dapper, maar fataal besluit. In 2008 werd hij in zijn auto doodgeschoten. Drie jaar later volgde mijn moeder." Gestorven van verdriet, weet Ako zeker.

Piano te koop
Begin 2010 maakte Ako echter een bewuste keuze: verder gaan met leven. Via een re-integratieproject vond hij werk bij een tweedehands warenhuis. "En wat denk je dat daar te koop stond: juist, een piano! Zo vals als wat, maar ik moest er gewoon op spelen.” Eerst schrok hij hoe erg zijn pianospel achteruit was gehold. Zelfs een simpele toonladder klonk nergens naar. Maar langzaam kwam het gevoel weer terug. Al spelend zag ik mijn overleden ouders weer voor me. Voor mij een teken dat je altijd positief moet blijven. Zonder hoop, geen leven."

Ako heeft de liefde voor de piano weer helemaal terug gevonden. In zijn woning in Maassluis is zijn babyvleugel zijn liefste bezit. Hij zit er vaker achter dan voor de tv. Als het even kan zo’n zes tot acht uur per dag. "Als ik achter mijn vleugel zit, verdwijnen alle zorgen. Ik voel me altijd een stuk gezonder als ik gespeeld heb. Ik móet gewoon spelen, anders verlies ik het contact met mijzelf."

Levensonderhoud
Om in zijn levensonderhoud te voorzien werkt hij via een uitzendbureau bij de veiling in Naaldwijk. Dit werk is eigenlijk funest voor de kwaliteit van zijn pianospel. Ook de onregelmatige werktijden zijn voor hem een hoge drempel om zijn passie te volgen. Hij wil zijn brood verdienen met zijn muziek. Om dit te bereiken heeft hij een aantal mensen in Maassluis gevonden die hem daarbij willen helpen.

Inmiddels zijn zijn werktijden vast en komt er regelmaat in zijn leven. Tijd om te studeren en vooral tijd om het concert ‘Ervaar Ako in Maassluis’, dat in november 2017 gepland staat, voor te bereiden. De problemen zijn nog niet opgelost, maar er is licht aan het eind van de tunnel.

Concert
Het concert vindt op vrijdag 10 november plaats in de Immanuëlkerk in Maassluis. De netto-opbrengst van het concert komt geheel ten goede aan de Stichting Ako Taher. Deze stichting heeft als doel om Ako financieel te ondersteunen, zodat hij met zijn pianospel in eigen levensonderhoud kan voorzien.

Gerelateerd