Geen vervangend autoveer beschikbaar

06-02-2023 Nieuws Redactie

MAASSLUIS – Er is geen vervangend autoveer beschikbaar dat op het Scheur mag varen. Dat meldt de provincie Zuid-Holland. Een kleine twee weken sommeerde de provincie de vervoerder van het veer om binnen vier weken te zorgen voor ten minste één veerpont voor auto’s. Dat gaat dus niet lukken.

Na de sommatie zijn er een nieuwe reeks gesprekken geweest tussen de provincie en de vervoerder. Het blijkt dat de vervoerder, door corona en de oplopende kosten van brandstof, onderhoud en personeel, te maken heeft met negatieve cijfers. ,,Dit maakt dat zij op dit moment niet de financiele middelen hebben om de benodigde reparaties aan het veer uit te voeren”, meldt gedeputeerde Jeannette Baljeu. ,,Met elkaar zoeken we naar een oplossing, waarbij het uitgangspunt van de provincie is, en blijft, dat vervoerder AquaSwets B.V. de overeengekomen dienst moet uitvoeren.”

Daarbij wordt gekeken naar compensatiemogelijkheden voor de lagere inkomsten door corona en de energiecrisis. ,,We hebben met elkaar de plicht naar de mensen die dagelijks afhankelijk zijn van dit veer. Maar ook naar de medewerkers die dit veer bevaren. De intentie is dus om er met elkaar uit te komen.”

Vervangend veer

Het lukt alleen niet om een vervangend autoveer te vinden die geschikt is om te varen op het Scheur, zo meldt de provincie. ,,De vereisten voor het benodigde veer zijn zo specifiek, dat er geen veer voor handen is. Dit komt omdat er maar weinig autoveren geschikt zijn om op de Nieuwe Waterweg (het Scheur, red.), binnenwater niveau 2, te mogen varen én ook nog eens veilig kunnen aanmeren op de huidige veerstoepen. Deze veerstoepen zijn namelijk specifiek gebouwd voor de huidige grote autoveren Blankenburg en Staeldiep.”



Gerelateerd