Categorieën

Service

Herdenking bombardement Maassluis

Herdenking bombardement Maassluis
Nieuws

Herdenking bombardement Maassluis

  • Redactie
  • 17-03-2017
  • Nieuws
Herdenking bombardement Maassluis

Foto: Peter Farla

MAASSLUIS - Nabestaanden, belangstellenden, scholieren van het Lentix Reviuslyceum en het gemeentebestuur stonden vrijdagochtend 17 maart stil bij het bombardement op Maassluis van 18 maart 1943.

De herdenking op het Kerkplein startte om 10.30 uur met zang door leerlingen van het Reviuslyceum. Burgemeester Edo Haan haalt in zijn toespraak aan dat nabestaanden de dag nooit zullen vergeten: "Op zo'n dag van vandaag is het voor mij onvoorstelbaar dat hier, op deze plek waar wij nu staan, honderden bommen zijn gevallen. Maar de gevolgen van het bombardement zijn nog fysiek zichtbaar in Maassluis; de pijn en het verdriet worden nog altijd gevoeld door de nabestaanden."

Kranslegging
Na een toespraak van burgemeester Haan en het spelen van de Last Post door een trompettist van de Furie Toeters werd ter nagedachtenis aan de slachtoffers twee minuten stilte gehouden. Vanuit het gemeentebestuur en het Reviuslyceum was er een kranslegging bij het monument op het Kerkplein waarna nabestaanden en overige belangstellenden gelegenheid hadden om bloemen bij het monument te leggen.

Herdenking
Met de herdenking wordt stilgestaan bij de fatale 18 maart 1943. Tijdens een aanval van geallieerde bommenwerpers wordt het doel, olieraffinaderij Witol NV aan de Helderingstraat, gemist en valt een tapijt van bommen op het oude stadscentrum van Maassluis. Bij de aanval raken veel huizen zwaar beschadigd, storten in of branden uit en komen 18 Maassluizers om het leven.