Statiegeld op blikjes een feit

03-02-2021 Nieuws Redactie

MAASSLUIS - Er komt statiegeld op blikjes. Dat kondigt staatssecretaris Stientje van Veldhoven vandaag aan. Over twee jaar kost ieder drankblikje vijftien cent meer bij de aanschaf, maar krijgen consumenten die bedrag terug als ze het blikjes inleveren.

De stap is volgens de staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat nodig omdat er geen schot zit in het terugbrengen van het blikafval in de buitenruimte. De lobby van drankproducenten wist eerder onder statiegeld uit te komen door aan te sturen op een daling van blikafval. Daarvoor werd het jaar 2016/2017 als norm genomen. Belofte was om het aantal blikjes in het milieu met zeventig procent terug te dringen. In plaats daarvan nam het aantal weggegooide drankblikjes juist met 27 procent toe, aldus de staatssecretaris.

Het statiegeld komt er op 31 december 2022. Dat is nu de enig logische vervolgstap, aldus Van Veldhoven. Zij zou volgens planning later dit jaar een besluit nemen over invoering, maar omdat nu al onafwendbaar lijkt dat het gestelde doel niet gehaald zal worden, kondigt zij het verplichte statiegeld op blikjes met frisdrank, bier of water nu al aan.

Jaarlijks gaan er in Nederland zo'n twee miljard blikjes over de toonbank. Naar schatting honderdvijftig miljoen daarvan verdwijnen in het milieu. Veel te veel. ,,Met statiegeld op blikjes is dat straks verleden tijd", zo stelt de staatssecretaris.

Per 1 juli van dit jaar wordt er ook statiegeld ingevoerd op kleine plastic flesjes, zo was al besloten. Ook hier geldt het bedrag van vijftien cent bovenop elke verpakking.Gerelateerd