Gemeente wil woonoverlast door overbewoning tegengaan

20-09-2019 Politiek Redactie

MAASSLUIS – De gemeente Maassluis wil woonoverlast door overbewoning tegengaan. Daarom heeft de gemeenteraad dinsdagavond ingestemd met het zogenoemde voorbereidingsbesluit waardoor de gemeente kan sturen op het omzetten van woningen in kamersgewijze verhuur aan arbeidsmigranten of het splitsen van woningen in zelfstandige appartementen.

Het voorbereidingsbesluit is er gekomen in afwachting van een paraplubestemmingsplan, een bestemmingsplan dat als een paraplu over reeds bestaande bestemmingsplannen heen hangt. ,,De huisvesting van arbeidsmigranten is landelijk, provinciaal, regionaal en gemeentelijke gezien lastig. Dat komt omdat er zowel kwantitatief als kwalitatief een tekort aan mogelijkheden tot huisvesting is,’’ schrijft het college in het raadsvoorstel.

,,Door onder andere omzetting van woningen in kamers of zelfstandige appartementen dreigt er bij het huisvesten van arbeidsmigranten een wildgroei te ontstaan. Er worden soms te grote aantallen arbeidsmigranten in een woning gehuisvest. Daarbij kan het gaan om woningen die daar niet geschikt voor zijn. Het opkopen van woningen leidt niet alleen tot overlast maar ook tot een tekort aan betaalbare woningen.’’

Het voorbereidingsbesluit en later het paraplubestemmingsplan moet ervoor zorgen dat in een woning niet meer dan één huishouden gehuisvest mag zijn. De regeling maakt het wel mogelijk hiervan af te wijken, wanneer bijvoorbeeld aangetoond kan worden dat er sprake is van een goed woon- en leefklimaat en er geen overlast voor de omgeving is. ,,Het verlenen van maatwerk is daardoor mogelijk.’’

Het voorbereidingsbesluit is vanaf woensdag 18 september van kracht. Aanvragen die in strijd zijn met dit voorbereidingsbesluit kunnen worden geweigerd.

 

 Gerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date