Zonnepanelen op geluidswal A20 niet rendabel

11-02-2020 Politiek Redactie

MAASSLUIS – Het plaatsen van zonnepanelen op de geluidswal langs de A20, is niet rendabel. Dat blijkt uit een informatiebrief van het college aan de gemeenteraad van Maassluis. Zonnepanelen, gericht op het noorden, zouden te weinig stroom leveren. Aan de zuidzijde staan bomen en struiken die voor schaduw zorgen.

In november 2016 en 2017 heeft de gemeenteraad twee moties aangenomen waarin het college verzocht werd te onderzoeken wat de mogelijkheden zijn voor het toepassen van zonnepanelen op de geluidswal. ,,Kijkend naar de situatie in onze gemeente, dan zien we dat de snelweg A20 van west naar oost gaat, waardoor zonnepanelen alleen op een noord- en/of zuidelijke zijde van het scherm geplaatst kunnen worden,” meldt het college in de informatiebrief.

,,Zonnepanelen gericht op het noorden leveren te weinig stroom op om het rendabel te maken. Zonnepanelen gericht op de zuidzijde is een ideale situatie. Ondanks de recente bomenkap langs de snelweg A20 door Rijkswaterstaat, waar een herplantplicht voor geldt, staan er aan de zuidzijde van de snelweg vele bomen en struik die voor veel schaduw zorgen. Daardoor is er te weinig rendement om de plaatsing van zonnepanelen rendabel te maken. Ook het plaatsen van zonnepanelen op een geluidswal levert geen meerwaarde op. Deze zorgt er bovendien voor dat het openbare park niet meer gebruikt kan worden als recreatiegebied door de omgeving. Wij zijn dan ook vooralsnog geen rendabele of gewenste oplossingen om zonnepanelen op de geluidswal en/of geluidsschermen langs de A20 te plaatsen.”

 

 Gerelateerd