Categorieën

Service

'Stadhuiskade' naar Stichting Henk Fortuin

'Stadhuiskade' naar Stichting Henk Fortuin
Uit

'Stadhuiskade' naar Stichting Henk Fortuin

  • Redactie
  • 10-10-2022
  • Uit
'Stadhuiskade' naar Stichting Henk Fortuin

Rick Fortuin (rechts) overhandigt de ‘Stadhuiskade’ aan Willem Fortuin, voorzitter van de Stichting Henk Fortuin.

MAASSLUIS - De Stichting Henk Fortuin is afgelopen week in het bezit gekomen van een olieverfschilderij met daarop de Stadhuiskade van Maassluis. Het werk was  aanvankelijk eigendom van Ed Fortuin, broer van Henk, en tot vorige week van zijn zoon Rick.

Rick, die in Frankrijk woont en daar het schilderij had opgeslagen, was vorige week in Maassluis en vond dat de ‘Stadhuiskade’ beter op z’n plek was bij de stichting, die er blij mee is. Op het werk is rechts ook het voormalige hotel de Moriaan te zien. Dat hotel werd in 1939 gesloopt om plaats te maken voor een nieuw stadhuis dat er uiteindelijk nooit is gekomen.

Het ‘nieuwe’ oude werk exposeert de Stichting Henk Fortuin de komende weken in het Douanehuisje (Govert van Wijnkade 52, Maassluis). De expositie laat daar verder vooral aquarellen zien van de destijds nog onbeschoeide oever tussen Vlaardingen en Maassluis. In de volksmond heette het gebied waar de elementen nog vrij spel hadden ‘de Maaskant’. De Maassluise schilder Henk Fortuin (1916-2007) noemde het zelf ‘Verloren Pracht’.

De expositie is tot en met 30 oktober te zien op vrijdagen, zaterdagen en zondagen van 14.00 tot 17.00 uur. Het Douanehuisje is te vinden aan de Govert van Wijnkade 52 in Maassluis op het  havenhoofd tegenover Hotel Maassluis.

Deze week, tot en met vrijdag 14 oktober, loopt ook nog de Henk Fortuin-expositie in het KUZhuis in Hoek van Holland. Daar zijn werken te zien die op de een of andere manier een link hebben met (150 jaar) de Nieuwe Waterweg. Te zien zijn schilderijen en aquarellen van onder andere natuurgebied De Beer, het Staelduinsebos en Poortershaven (ten westen van Maassluis).

Meer informatie over Henk Fortuin is te vinden op http://henkfortuin.nl/