Categorieën

Service

Aanstaand weekend: Zomertijd

Aanstaand weekend: Zomertijd
Nieuws

Aanstaand weekend: Zomertijd

  • Redactie
  • 29-03-2024
  • Nieuws

MAASSLUIS - Het is er weer tijd voor: in de nacht van zaterdag 30 maart op zondag 31 maart gaat de Zomertijd weer in, officieel om twee uur. Er zal echter waarschijnlijk niemand ’s nachts expres z’n bed uitkomen om de klokken te verzetten. Het makkelijkste ezelsbruggetje is en blijft: Voorjaar = Vooruit met die klok.

Er is in Europees verband al vaker een voorstel gedaan om één tijd te kiezen en zomertijd af te schaffen. In 2019 ging het Europees Parlement na lange tijd steggelen akkoord met afschaffing. 2021 zou het laatste jaar zijn waarin de klok in de EU verzet zou worden. Maar: lidstaten moeten zelf bepalen wat de nieuwe standaardtijd wordt. En daar ligt een probleem. Gezien het tempo van besluitvorming in Europa verwachten we dat we hier nog wel lang aan de wisselingen vastzitten.

Wetenschappers zijn het er in ieder geval over eens dat het hanteren van één tijd de voorkeur heeft. Bij permanente zomertijd sta je een groot deel van het jaar in het donker op en is het in de avond langer licht. Dat verstoort je biologische klok en je slaap. Wintertijd is wat dat betreft beter. U kunt natuurlijk zelf wel wintertijd blijven hanteren. U komt dan overal een uurtje later aan, maar dat haalt u aan het eind van de (mid)dag vanzelf in.