Categorie├źn

Service

Advies: 'Scholen weer geleidelijk open'

Advies: 'Scholen weer geleidelijk open'
Nieuws

Advies: 'Scholen weer geleidelijk open'

  • Redactie
  • 21-04-2020
  • Nieuws
Advies: 'Scholen weer geleidelijk open'
MAASSLUIS - Een start maken met het gedeeltelijk weer openstellen van basisscholen, het volledig openstellen van de kinderopvang en het speciaal basisonderwijs zonder beperkingen na de meivakantie. Het is één van de adviezen van het Outbreak Management Team (OMT) dat het kabinet adviseert over coronamaatregelen en de mogelijke afbouw ervan. Vanavond houdt premier Rutte weer een persconferentie die vanaf 19.00 uur live via tv te volgen is, maar welke adviezen het kabinet overneemt is afwachten.

Het risico voor de volksgezondheid moet wel beheersbaar zijn en onderwijspersoneel moet getest kunnen worden. Als de opening van de basisscholen geen grote uitbraken veroorzaakt dan zou het voortgezet onderwijs kunnen volgen.

Het OMT heeft een positief advies voor het sporten door kinderen, jongeren en individuele topsporters. Voor kinderen tot 12 jaar is het advies het meest soepel. Die zouden buiten aan teamsport-trainingen mogen doen, waarbij ze dan niet op de anderhalve meter hoeven letten. Voor jongeren van 12 tot en met 18 geldt hetzelfde, behalve dat ze wel op anderhalve meter moeten letten.

Het risico voor topsporters die individueel trainen is beheersbaar, maar sport voor veel groepen vindt het OMT geen goed idee, onder meer omdat bij sporten druppelwolken kunnen ontstaan waarin virusdeeltjes kunnen zitten.

Verpleeghuizen

Bezoek aan verzorgingstehuizen vergroot de kans op introductie en verspreiding van het virus, en dus raadt het OMT versoepeling van de bezoekregeling af. "Nader inzicht in de situatie in verzorgingshuizen is nodig", staat in het advies.

Contactberoepen

Over contactberoepen is geen volledige overeenstemming, blijkt uit het advies. Wat betreft beroepen waar normaal gesproken ook beschermingsmiddelen worden gebruikt, zoals de tandarts, zegt het OMT dat het risico beheersbaar is. Maar kappers en schoonheidsspecialisten en andere vergelijkbare contactberoepen zullen moeten wachten.

Overigens geldt voor alle adviezen dat het kabinet hier nog een besluit over moet nemen. Verschillende belangen worden daarbij tegen elkaar afgewogen die niet meespelen bij het advies van het OMT, dat grotendeels op medische gronden is opgesteld. Zo worden er nog gesprekken gevoerd met het onderwijsveld. Ook moet steeds bekeken worden of het aantal ziekenhuisopnames nog daalt en of het zorgsysteem niet overbelast wordt. Het OMT zegt tenslotte dat er voldoende testcapaciteit moet zijn en dat er bij besmettingsgevallen aan bron- en contactopsporing kan worden gedaan.

Het volledige advies vind je HIER