Categorieën

Service

AMBER Alert wordt voortaan via Burgernet verstuurd

AMBER Alert wordt voortaan via Burgernet verstuurd
112

AMBER Alert wordt voortaan via Burgernet verstuurd

  • Redactie
  • 23-11-2021
  • 112
AMBER Alert wordt voortaan via Burgernet verstuurd

Foto: Politie

NEDERLAND - Met ingang van vandaag, 23 november, verstuurt het Burgernetsysteem van de politie regionale en landelijke alerteringen onder de naam AMBER Alert wanneer een kind in levensgevaar is. Met deze uitbreiding van het Burgernetsysteem krijgt de politie bij opsporing de controle over de alertering en kwaliteit van de opsporingsberichtgeving van vermiste kinderen.

In aanvulling op de Burgernetapp en de bekende (social) mediakanalen zullen de AMBER alerts ook worden gedeeld op matrixborden en digitale schermen bij treinstations, op bus- en metrohaltes, boven snelwegen en via digitale schermen op vliegvelden, bij winkels en tankstations. Dit aangevuld met een grote groep organisaties die de alerteringen ook verspreiden. Een landelijk AMBER Alert wordt gemiddeld twee keer per jaar verstuurd. Daarnaast kan de politie ook een regionaal AMBER Alert versturen als er aanwijzingen zijn dat een vermist kind zich in een bepaalde regio bevindt. Een regionaal alert wordt acht tot tien keer per jaar ingezet.

De achtergrond bij een vermissing kan per geval heel verschillend zijn. Jaarlijks worden er in totaal bijna 17 duizend vermissingen van kinderen gemeld, maar gelukkig is het overgrote deel hiervan binnen relatief korte tijd weer terecht. Alleen bij levensbedreigende vermissingen wordt een AMBER Alert verspreid.

Burgernet
Burgernet wordt ingezet bij onder andere diefstal of inbraak, doorrijden na een aanrijding, beroving en vermiste personen. Deelnemers kunnen na ontvangst van een Burgernetmelding tips geven aan de meldkamer. Aan het einde van een zoekactie volgt een terugkoppeling of de gezochte al dan niet is aangetroffen. Zo kan elke burger in Nederland bijdragen aan het veiliger maken van zijn of haar omgeving.