Categorieën

Service

Banen, stages en startups in nieuw Living Lab

Banen, stages en startups in nieuw Living Lab
Nieuws

Banen, stages en startups in nieuw Living Lab

  • Redactie
  • 23-10-2022
  • Nieuws
Banen, stages en startups in nieuw Living Lab

Deelnemers Living Lab

MAASSLUIS - Het Living Lab voor varend historisch erfgoed in Maassluis start in de nieuw verworven loods met de gemeente, kennisinstellingen als TU Delft en organisaties als Lely, HDM, Rotterdam Mainport en Stichting Sleepboothaven Maassluis. De ondernemers, opleiders en bestuurders hebben afspraken ondertekend voor banen, stages en startups bij innovatieve restauratie en verduurzaming van varend erfgoed; met opleidingen, simulators en proefopstellingen.

De loods aan de Wijnkade 44 werkt voor het maritiem erfgoed als innovatief kenniscentrum voor de verduurzaming van historische schepen en havenpanden. Bovendien volgen studenten hier onderwijs en stages met hulp van simulators en andere leermiddelen voor maritieme technologie en bouwen zij aan startups van de Technische Universiteit Delft. Eenmaal opgeknapt, biedt de loods met 1884 vierkante meter ruimte voor de onderhoudswerkzaamheden aan varend erfgoed en toegang voor de musea die maritiem erfgoed bewaren en toegankelijk maken. Musea met hun verhalen over historische visserij, trekvaart en zeesleepvaart en uiteraard omringd door horeca om in gezelschap de ervaringen door te nemen en te delen.

Thuishaven

Burgemeester Edo Haan typeert de loods als thuishaven, vooral ook voor de schippers die met hun vrijwilligers naar Rotterdam varen en terug, langs Schiedam en Vlaardingen door een gebied van 2,4 miljoen inwoners waar ook Delft en Den Haag bij horen: ,,Mooi hoe de Maassluise schippers de maritieme levenswijze kunnen doorgeven aan hun kinderen dankzij de samenwerking in de living lab."

Tienjarenplan

Cultuurwethouder Corine Bronsveld borgt het varende karakter van het maritieme cultureel erfgoed met een tienjarenplan met het Living Lab als vliegwiel: zich uitstrekkend van historische sleepboten tot de houten trekschuiten van scheepswerf Zorg en Vlijt: ,,Wij gaan goed zorgen voor ons varend erfgoed in een werkplaats waar de wetenschap de nieuwste technieken ontwikkelt en beproeft en mensen komen kijken naar de presentaties van musea."

Landelijke erfgoeddeal

Om in het jaar 2030 milieuzuiniger te varen worden zeezoutbatterijen en warmetechnieken met water uit de haven ontwikkeld. De historische schepen de Elbe en de Steenbank krijgen de energie die de loods opwekt. De financiering van de verduurzaming komt uit de landelijke Erfgoeddeal. Wethouder Sjef Evers: ,,Liefst zie ik dat onze bedrijven het hele havengebied van de Nieuwe Waterweg zelfvoorzienend maken voor energie, Daar zijn zowel grote bedrijven als mkb-bedrijven actief voor: van isolatie tot verlichting en van infraroodverwarming tot software. Ik vind het mooi als later andere erfgoedhavens de hier beproefde expertise aanschaffen."

De overdracht van het pand, verworven voor 1.776.000 euro, vindt nog dit jaar plaats. De gemeente Maassluis is eigenaar tot de overdracht aan een op te richten gebiedscoöperatie.