Categorieën

Service

Bastaardsatijnrupsen zorgen voor overlast

Bastaardsatijnrupsen zorgen voor overlast
Gezond

Bastaardsatijnrupsen zorgen voor overlast

  • Redactie
  • 28-05-2020
  • Gezond
Bastaardsatijnrupsen zorgen voor overlast

Foto: Hoogheemraadschap Delfland


DELFT - Hoogheemraadschap Delfland waarschuwt voor de bastaardsatijnrupsen. De zorgen in de duinen voor irratatie, letterlijk.

Bij de gemeente Westland en het hoogheemraadschap zijn meldingen binnengekomen van overlast van de bastaardsatijnrupsen. De haren van deze rups kunnen irritaties en klachten opleveren. Delfland heeft twee weken geleden al zoveel mogelijk nesten verwijderd langs de wandelpaden in de duinen, maar zegt niet te kunnen voorkomen dat de overgebleven rupsen alsnog overlast veroorzaken. Daarom zijn er waarschuwingsborden geplaatst bij de strandopgangen van Ter Heijde.

Binnenkort volgen borden bij andere strandopgangen waar veel rupsen te vinden zijn. De rupsen overwinteren in nesten in de takken van bijvoorbeeld de duindoorns en in de zomer trekken ze naar het strand, aldus Delfland.

Bij aanwezigheid van veel rupsen kunnen de brandharen van de rups in de lucht voorkomen. Dan kunnen soms klachten optreden zonder dat men in contact is geweest met deze rupsen. De brandharen laten ook los, wanneer men de rups aanraakt. Klachten kunnen zijn huidirritatie, jeuk, rode uitslag, oog- en luchtwegirritatie. Er kunnen ook algemene klachten zoals koorts en algehele malaise optreden. Ze zijn daarmee te vergelijken met de klachten die de brandharen van eikenprocessierups veroorzaken, maar in de regel sneller verdwenen. Het Rode Kruis geeft de tip om de huid direct na blootstelling te strippen met plakband en daarna de huid of ogen af te spoelen met lauw water. Kleding die besmet is met brandharen valt het best op zestig graden te wassen.