Categorie├źn

Service

BBB in Maassluis de grote winnaar

BBB in Maassluis de grote winnaar
Politiek

BBB in Maassluis de grote winnaar

  • Redactie
  • 16-03-2023
  • Politiek
BBB in Maassluis de grote winnaar
MAASSLUIS - De verkiezingen voor de Provinciale Staten van gisteren gaan de geschiedenisboeken in als de dag waarop een politieke aardverschuiving plaatsvond. In het hele land scoorde de Boer Burger Beweging (BBB) nog beter dan al werd verwacht. Zelfs in veel middelgrote steden werd de partij de grootste en Maassluis was daarop geen uitzondering. Met 15 procent van de stemmen staat BBB bovenaan in de uitslag. Ook de andere nieuwkomer JA21 scoorde in Maassluis opvallend goed met 7,4 procent. De winst van deze partijen ging met name ten koste van Forum voor Democratie dat vier jaar geleden een monsterscore behaalde maar gisteren werd gedecimeerd, zo blijkt uit de voorlopige verkiezingsuitslag. 

De Maassluise verkiezingsuitslag kenmerkt zich verder vooral dooor de geringe verschuivingen. Over de hele linie zien we kleine verliezen, bijvoorbeeld voor D66, CDA en CU, niet toevalligerwijs de partijen die landelijk de coalitie vormen. VVD krijgt in Maassluis in percentage evenveel stemmen als vier jaar geleden. PvdA, SP, DENK en PVV verliezen iets. Een kleine winst wordt geboekt door bijvoorbeeld GroenLinks en SGP. Nieuwkomers Volt (1,6%), BVNL (1,3%) en AWP (1,7%) krijgen in Maassluis nog niet echt voet aan de grond.

In onze drie buurgemeenten zien we een zelfde beeld. Ook in Schiedam, Vlaardingen en Midden-Delfland werd BBB de grootste en scoorde JA21 opvallend goed. In Schiedam en Vlaardingen net als in Maassluis verder weinig opzienbarends. Anders is dat in Midden-Delfland waar VVD en CDA wel forse klappen oplopen.

De gehele uitslag bekijken? Hier vindt u de resultaten!