Categorieën

Service

DCMR: verkoop vuurwerk beperkt, bezorgen verboden

DCMR: verkoop vuurwerk beperkt, bezorgen verboden
Nieuws

DCMR: verkoop vuurwerk beperkt, bezorgen verboden

  • Redactie
  • 23-12-2020
  • Nieuws
DCMR: verkoop vuurwerk beperkt, bezorgen verboden

Foto: Pixabay


SCHIEDAM - De verkoop van fop- en schertsvuurwerk mag alleen in winkels die toch al open mogen zijn en dit soort vuurwerk vorig jaar ook verkochten. Dat meldt de DCMR.

Bezorgen van vuurwerk mag helemaal niet, zo stelt de milieudienst, ook verantwoordelijk voor het toezicht op vuurwerkverkoop.

De dienst realiseert zich dat de Coronamaatregelen die vorige week ingingen voor veel vuurwerkverkopers een teleurstelling betekenen, aldus coördinator toezicht vuurwerk Marjan Verhoeven. Zij en haar collega's hebben de verkopers in de Rijnmond via een e-mail geïnformeerd.

De regels zijn overzichtelijk: fop- en schertsvuurwerk verkopen mag alleen in winkels die open mogen zijn en het in eerdere jaren ook verkochten, zoals sommige supermarkten. En als het gaat om afhalen: dat mag alleen in winkels die toestemming hebben voor afhalen en in eerdere jaren ook fop- en schertsvuurwerk verkochten, zoals een aantal bouwmarkten.

Om vuurwerk te verkopen moeten winkels en andere verkopers wel aan een aantal eisen voldoen. Zoals die uit het Vuurwerkbesluit. De verkoop van fop- en schertsvuurwerk mag alleen plaatsvinden vanuit een verkoopruimte. Een verkoopruimte is een besloten ruimte, of een deel daarvan, waar aflevering van fop- en schertsvuurwerk aan particulieren plaatsvindt. Er mag maximaal tweehonderd kilo fop- en schertsvuurwerk aanwezig zijn zonder dat hiervoor aanvullende voorzieningen moeten komen, zoals een sprinklerinstallatie. De DCMR stelt hierop te controleren.

Ten overvloede: verkoop en afsteken van groot vuurwerk, de categorie F2, is dit jaar niet toegestaan. Sterretjes en klein vuurwerk (grondbloemen, fonteintjes) mogen nog wel. Dit heet ook wel fop- en siervuurwerk. Hiervoor gelden aparte regels, zoals hierboven geschetst.