Categorieën

Service

Eerste nesten eikenprocessierupsen gesignaleerd

Eerste nesten eikenprocessierupsen gesignaleerd
Nieuws

Eerste nesten eikenprocessierupsen gesignaleerd

  • Redactie
  • 18-06-2021
  • Nieuws
Eerste nesten eikenprocessierupsen gesignaleerd
MAASSLUIS – De eerste nesten eikenprocessierupsen zijn gesignaleerd in Maassluis. De gemeente kiest voor een natuurvriendelijke manier om van het diertje af te komen.

Nu we halverwege de maand juni zijn, ontstaat de mogelijke overlast door de brandharen van de eikenprocessierupsen, zo meldt de gemeente Maassluis. ,,De gemeente kiest ervoor de rups actief en natuurvriendelijk te bestrijden. De eerste nesten zijn al aangetroffen in Maassluis.” De eikenprocessierups is in deze tijd van het jaar zo ver ontwikkeld dat het dier zijn brandharen loslaat. Deze minuscule haartjes kunnen zorgen voor irritatie van de huid, ogen, keel en luchtwegen.

Nesten wegzuigen

De gemeente meldt verder dat er in onze stad niet heel veel eikenbomen staan waardoor de overlast op voorhand niet erg groot is. Op plekken waar wel eiken staan, plaatst de gemeente zogenaamde natuurvriendelijke feromoonvallen. ,,Daarmee wordt onderzocht waar eikenprocessierupsen voor overlast kunnen zorgen. Als er daadwerkelijk overlast ontstaat, laat de gemeente de rupsennesten wegzuigen. Door het plaatsen van mezennesten wordt geprobeerd te vermijden dat overlast ontstaat. Mezen zijn namelijk een natuurlijke vijand van de eikenprocessierups.”

Vleermuizen

Ook vleermuizen zijn een belangrijke natuurlijke vijand van dit plaagdier maar vleermuizen hebben het niet gemunt op de rupsen maar op de vlinder (mot) die uit de rups ontstaat. Vleermuizen kunnen op die manier zorgen dat het aantal eikenprocessierupsen volgend jaar kleiner is.